'Nikada nisam imao bilo kakvu korist, samo obvezu'

Posljednja događanja u Hrvatskoj gospodarskoj komori nisu ravnodušnima ostavila domaće poduzetnike koji su godinama financirali njenu rastrošnost.

13.11.2013.
13:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je otkrivena afera Remorker i nakon jučerašnjeg uhićenja Nadana Vidoševića, koji je na čelu Hrvatske gospodarske komore proveo 18 godina, u pitanje je dovedeno postojanje 'servisa' koji bi trebao služiti promociji i ekspanziji domaćeg gospodarstva, posebno u svijetu.

Kritike koje se u prvom redu odnose na rastrošnost Komore u posljednjih nekoliko godina, dovele su do smanjenja doprinosa koje uplaćuju gospodarski subjekti – od oko 25 posto. No, očito to nije dovoljno. U posljednje vrijeme povele su se rasprave, a bilo je i pritisaka poslovnih ljudi da se ukine odredba o obveznom članstvu u Komori.

Svi protiv obvezne članarine

I sam ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zalaže se da se u HGK i HOK uvede institut dobrovoljnog članstva.

Nakon uhićenja Vidoševića, neki gospodarstvenici koji su nam se javili mailom, otišli su korak dalje te traže – ukidanje HGK.

To je u svojim istupima u posljednjih par godina isticao poznati poduzetnik Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico. Mišljenja je da ne treba smanjivati članarinu, nego treba ukinuti Komoru od koje, kazao je, nema nikakve koristi.

Takvo je iskustvo mnogih poduzetnika, pa i našeg čitatelja koji nam se danas javio.

"S obzirom da u ovih 10 godina koliko sam član HGK i od kada plaćam članarinu nikada, ali zaista nikada nisam imao bilo kakvu korist, svakako bi je ili trebalo ukinuti ili urediti tako da članarina bude dragovoljna. Da budem još precizniji, s HGK me veže samo jedna stvar, a to je plaćanje mjesečne obveze. Ništa drugo", jedan je od komentara poduzetnika.

Kako se čini, za ono što su davali Komori, poduzetnici nisu dobivali puno. Koliko je pojedinim tvrtkama pomogla primjerice promotivna akcija "Kupujmo hrvatsko", teško je reći.

700 zaposlenih i 19 županijskih komora

Mnogima ostaje gorak okus u ustima. Godinama su financirali prilično velike plaće gotovo 700 zaposlenih, troškove središnjice i 19 županijskih komora. Trebalo je financirati i devet inozemnih ureda. Pod udarom krize tek se ovoga ljeta počelo govoriti o racionalizaciji poslovanja, otpuštanju zaposlenika i zatvaraju nekih ureda, prvenstveno onih u inozemstvu.

Sada kad je HGK nasukao Remorker, kako se čini, trebat će izabrati drugi put. Da neće biti lako pokazuju to i današnja događanja. Nakon što je za v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore izabran Darko Petričević, niti nakon sat vremena je smijenjen jer su novinari otkrili da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog neisplaćenih plaća radnicima!

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali