Tko je tajnoviti ruski milijunas koji munjevito preuzima hrvatske tvrtke?

Kupio je IGH, spasava Hidroelektru, a glavna meta su mu Kupari: Gljadelkin vec 10 godina s obitelji zivi u Hrvatskoj.

12.12.2014.
12:10

Sergej Gljadelkin trebao bi biti posljednji spas za posrnulu gradevinsku tvrtku Hidroelektra niskogradnja.

Taj ruski poslovni covjek, koji je prije sedam mjeseci postao vecinski vlasnik Instituta IGH, jedini je u ovom trenutku koji moze i zeli pomoci toj kompaniji koja je u predstecajnoj nagodbi, a njezinih 900 zaposlenika vec mjesecima nije dobilo placu. Istodobno s kupnjom te tvrtke, Gljadelkin se snazno pozicionira u hrvatskom gradevinskom biznisu, pise Jutarnji list.

U Hrvatsku stigao s 33 godine i ima hrvatsko drzavljanstvo

O Gljadelkinu se kod nas zna vrlo malo. U Hrvatsku je dosao prije deset godina i ubrzo dobio drzavljanstvo. Stigao je kad je imao 33 godine i vec je tada u ruskim gradevinskim vodama slovio kao poznati poslovni covjek. U taj je posao, naime, krenuo u dobi od 23 godine i fokusirao se na razvoj, vodenje i gradnju investicijskih projekata. Danas se moze podiciti s dva milijuna cetvornih metara sagradenih rezidencijalnih i poslovnih objekata.

Nekoliko mjeseci nakon dolaska u Hrvatsku kupio je tvrtku Titan gradenje. Osnovna djelatnost tvrtke je investiranje i projektni menadzment u sektoru graditeljstva i turizma. Posebni naglasak dan je na jadransku obalu i podrucje Zagreba. Prema podacima s internetske stranice tvrtke, u vrijeme Gljedelkinova vodenja tvrtke, Titan gradenje je zavrsilo gradnju stambeno-poslovnog prostora u zapadnom dijelu Zagreba. Titan gradenje 2011. prodao je Grigoriju Edelu, Konstantinu Edelu i Olegu Soloscanskom.

Prema dosad objavljenim podacima, za kupnju IGH se zainteresirao kada je saznao za projekt Radeljkovic koji je ta tvrtka pokrenula u Dubrovniku. Rijec je o gradnji luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa na 48.000 cetvornih metara. No, nije samo usao u projekt u Dubrovniku, vec je odlucio postati vecinski vlasnik cijelog IGH, koji je tada bio u velikim problemima i u predstecajnoj nagodbi.

Gljadelkinovi suradnici tvrde kako je njegova procjena bila da se radi o tvrtki s visokokvalificiranim i strucnim kadrom u smislu projektiranja, nadzora, gradnje i vodenja gradevinskih projekata, koja ima veliki potencijal i mogucnost za sirenje djelatnosti te prisutnost na inozemnim trzistima.

Zasto mu je zanimljiva Hidroelektra?

Postavsi vecinski vlasnik u IGH, Gljadelkin se ne zaustavlja. Uz tvrtku za projektiranje i nadzor, u svom hrvatskom portfelju zeli imati i gradevinsku tvrtku. Na taj nacin moze klijentima ponuditi cjelokupni asortiman usluga - od projektiranja do gradenja. To je ono sto je svih ovih godina nedostajalo Institutu IGH. Gljadelkin je ponovno pronasao tvrtku kojoj je prijetio stecaj. Hidroelektra niskogradnja prakticki je na koljenima. Ono sto je, uz radnike, najvrednije u toj tvrtki jesu njezine reference. Hidroelektra ima sve potrebne reference za gradnju objekata u cestogradnji, za gradnju plinovoda, stambenih zgrada, hidroelektrana, nuklearnih elektrana, vodovoda i slicno.

Prema nesluzbenim informacijama, Gljadelkin planira kupiti 75 posto Hidroelektre, a u srijedu je uplatio sedam milijuna kuna, iz cega ce radnicima biti isplacene place, a do 20. prosinca trebao bi uplatiti jos 23 milijuna kuna. Tako bi vecinski udio u tvrtki kupio za samo cetiri milijuna eura. Gljadelkin je sedam milijuna kuna uplatio na dan kada je dotadasnji direktor Rade Pilipovic podnio ostavku, a Nadzorni odbor na njegovo mjesto postavio Ivana Kresica, donedavnog direktora Zavoda za strucni nadzor i vodenje projekata u IGH. S Institutom IGH i Hidroelektrom Gljadelkin bi mogao postati jedan od jacih igraca na hrvatskom gradevinskom trzistu, na kojem je glavni austrijski Strabag, a od domacih tvrtki najjaci je Viadukt.

Supruga bila model za Playboy

O privatnom zivotu Sergeja Gljadelkina vrlo je malo informacija. U Hrvatsku je stigao sa suprugom Evgenijom Krukovom, poznatom kazalisnom i filmskom glumicom, te djecom. Okusala se na studiju arhitekture, a bila je i model za Playboy. U Rusiji ih smatraju celebrity parom. Iako su mu tek 43 godine, Gljadelkin je vec djed.

U Hrvatskoj mu je i jahta kojom obilaze jadransku obalu. Njegovi suradnici govore da se pri prvom dolasku u Hrvatsku odusevio prirodnim ljepotama i klimatskim uvjetima. Tvrde da se obitelj Gljadelkin u Hrvatskoj osjeca vrlo ugodno. Usto, Gljadelkin je naucio i hrvatski jezik.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali