Play ponuda

E, TO SE ZOVE BONUS / Dogovor je dogovor: Proveo je punih deset godina u Appleu i sada je dobio - 750 milijuna dolara!

Image
Foto: Profimedia

Nagrada je ovisila o tome koliko je vrijednost Appleovih dionica porasla u usporedbi s drugim kompanijama burzovnog indeksa S&P 500 - u posljednje tri godine porasle su za 191.83 posto

27.8.2021.
13:17
Profimedia
Play ponuda

Izvršni direktor američke računalne tvrtke Apple, Tim Cook, dobio je više od pet milijuna dionica ovog tehnološkog giganta, budući da obilježava deset godina na tom poslu. Appleova prijava nadzornoj službi američke Komisije za vrijednosne papire (SEC) pokazuje da je prodao većinu dionica za više od 750 milijuna dolara. Bio je to dio dogovora koji je sklopio kada je preuzeo poziciju od Appleova suosnivača Stevea Jobsa, piše BBC.

Također, nagrada je ovisila o tome koliko je vrijednost Appleovih dionica porasla u usporedbi s drugim kompanijama burzovnog indeksa S&P 500. Prema Appleovom podnesku SEC-u, Cook je imao pravo na nagradu jer su dionice porasle za 191.83 posto u posljednje tri godine. Također je istaknuto da je Appleova cijena dionica porasla 1200 posto otkako je 24. kolovoza 2011. Cook postao izvršni direktor.

Dio dionica donirao u dobrotvorne svrhe

Tvrtka koja stoji iza iPhonea, iPada i MacBook -a sada ima tržišnu vrijednost od gotovo 2,5 bilijuna dolara. Prošle je godine Cook pristao na novi dogovor oko plaće koji traje do kraja 2026.

Image
ŠEF APPLEA TEŽI STOTINE MILIJUNA DOLARA, A ŠTEDLJIV JE: /

Odjeću kupuje na rasprodaji, a evo za što čuva novac

Image
ŠEF APPLEA TEŽI STOTINE MILIJUNA DOLARA, A ŠTEDLJIV JE: /

Odjeću kupuje na rasprodaji, a evo za što čuva novac

Također, podnesak SEC-u pokazao je da je Cook početkom tjedna donirao gotovo 10 milijuna dolara Appleovih dionica u dobrotvorne svrhe, ne imenujući primatelja. Cook je 2015. rekao da će cijelo svoje bogatstvo donirati prije nego što umre, a poznato je da je već donirao desetke milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.

Prema Bloombergovu indeksu milijardera, Cook trenutačno posjeduje oko 1,5 milijardi dolara.

Zabrinutost oko klimatskih promjena, ljudskih prava...

Cook je često javno govorio o svojoj zabrinutosti oko pitanja poput HIV-a i AIDS-a, klimatskih promjena, ljudskih prava i jednakosti, a u tome slijedi druge poslovne ljude iz SAD-a koji su rekli da će za života donirati kompletno ili značajan dio svog bogatstva.

Suosnivač Microsofta Bill Gates i investitor Warren Buffett pokrenuli su 2010. godine projekt Giving Pledge, koji je pozvao milijardere da poklone barem polovicu svog bogatstva.

Početkom ove godine Buffett je donirao u dobrotvorne svrhe dionice svoje kompanije Berkshire Hathaway vrijedne 4.1 milijardu dolara.

Play ponuda
Play ponuda