Tajni plan za reformu EU-a i spas eura

Velika gospodarska kriza uzima sve više maha, gotovo iz dana u dan javnost uznemiravaju negativne vijesti. Tako očito više dalje ne ide.

6.6.2012.
6:43

Njemački list Die Welt piše o tajnom planu za Europu. Prema navodima lista, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, šef euro-skupine Jean-Claude Juncker i guverner Europske središnje banke Mario Draghi aktivni su iza kulisa. No, toliko tajan njihov plan i nije. Činjenica je da je ta četvorka na izvanrednom summitu EU-a 23. svibnja dobila zadatak da do idućeg redovitog sastanka na vrhu poradi na idejama za trajno rješenje krize.

Španjolska zamijenila Grčku

Čini se da glavni problem više uopće nije pitanje hoće li Grčka ostati u eurozoni, već hoće li Španjolska biti u stanju spasiti svoje prezadužene banke. Tko je htio, mogao je još prošlog tjedna čuti neke prijedloge iz krugova čelnih ljudi Unije. Tako je Barroso, očito ciljajući na Španjolsku, govorio o ideji "bankovne unije s jedinstvenim nadzornim tijelom i zajedničkim temeljnim kapitalom". Barroso nije objasnio što bi to točno trebalo značiti.

Francuska za direktnu pomoć bankama

Povjerenik EU-a za monetarnu politiku Olli Rehn ukazao je, nakon razgovora s novim francuskim ministrom financija Pierreom Moscovicijem, da je važno "razmišljati o direktnoj rekapitalizaciji banaka". Mislio je pritom na mogućnost da fondovi za spas eura ESFSM i ESM uskoče i pomognu posrnulim bankama, na primjer španjolskim. Do sada su samo države mogle dobiti ovu pomoć. No, što se tiče njemačke vlade, tako bi trebalo ostati i ubuduće. Berlin se, naime, boji da bi Njemačka morala preuzeti jamstva za španjolske banke bez da ima kontrolu nad njima.

Popustila i Merkel

Vladu Angele Merkel sigurno su dodatno uznemirile i Moscovicijeve izjave. "Mi smo za bankovnu uniju", rekao je francuski ministar u razgovoru s Rehnom te izrazio želju da se taj prijedlog stavi na dnevni red summita EU-a 28. i 29. lipnja, piše Deutsche Welle.

Merkel je na sastanku s Barrosom u ponedjeljak navečer ipak signalizirala svojevrsnu spremnost na kompromis. Ona će, rekla je, "razgovarati s Barrosom o tome koliko se banke mogu staviti pod poseban europski nadzor". Merkel se očito slaže s mišljenjem mnogih da ovako dalje ne ide s monetarnom unijom. Ni fiskalni pakt, koji je iznjedren teškom mukom i nalazi se usred mukotrpnog ratifikacijskog procesa, nije - kako se moglo čuti - "dostatan korak".

'Euro u sadašnjem obliku nije održiv'

Merkel je time očito reagirala na izjavu guvernera Europske središnje banke Marija Draghija koji je pred Odborom za gospodarstvo i monetarnu politiku Europskog parlamenta rekao: "Konfiguracija eura, koju sada imamo deset godina i koja se smatrala stabilnom, sada se pokazala neodrživom. Osim ako se ne poduzmu daljnji koraci.

"Malo po malo je postala jasna sva dramatičnost te izjave. Naime, Draghi očito ne vjeruje u budućnost eura u sadašnjem obliku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali