Play ponuda

BANKE NAJAVLJUJU OPORAVAK / Sve je više stambenih kredita, a razlog za optimizam vide i u još jednom parametru

Image
Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Gotovinski nenamjenski krediti su smanjeni za oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su prekoračenja po transakcijskim računima smanjena za oko 6 posto na godišnjoj razini

4.6.2021.
19:23
Igor Šoban / PIXSELL
Play ponuda

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je novo izdanje publikacije HUB Pregled 2/2021 „Snažan oporavak stambenog kreditiranja na izlasku iz recesije izazvane pandemijom COVID-19“.

„U prvom tromjesečju 2021. stambeni krediti su rasli za 14 posto, gotovinski nenamjenski krediti su smanjeni za oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su prekoračenja po transakcijskim računima smanjena za oko 6 posto na godišnjoj razini. Struktura kredita stanovništvu u prvom kvartalu 2021. nije se bitno mijenjala. Dominiraju stambeni krediti i gotovinski nenamjenski krediti s ukupnim udjelom od oko 80 posto, dok prekoračenja po transakcijskim računima te ostali krediti čine 5 posto i 12 posto ukupnih kredita“, navode u HUB-u.  

Osim porasta stambenih kredita, u izvještaju ističu i kako se početak snažnog gospodarskog  odražava i u tome što je kvaliteta kredita ostala gotovo ista. Omjer loših kredita poduzećima smanjen je u odnosu na kraj 2020. s 12,5% na 12,1%, dok je istovrsni omjer kod kredita stanovništvu ostao gotovo nepromijenjen (7,1% naspram 7,2%).

Banke jako oprezne u odobravanju kredita

„ Unatoč tome, banke su nastavile povećavati rezerviranja klasificiranih kredita, što opterećuje poslovni rezultat. Tome pridonosi i smanjenje neto kamatnih prihoda u prvom tromjesečju ove godine po stopi oko 5 posto i neto prihoda od provizija i naknada po stopi od oko 7 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020.

Ukupan rezultat je ipak ostao nepromijenjen u odnosu na prvo tromjesečje 2020., te je povrat na kapital stabiliziran na razini od 4,5 posto zahvaljujući poboljšanju ostalih neto prihoda. To jamči spremnost banaka za odgovor na očekivani rast potražnje za kreditima kada oporavak gospodarstva uzme maha kroz jačanje investicijske aktivnosti, što očekujemo već ove godine.

Najvažnije jamstvo spremnosti banaka je omjer kapitala od 25,1 posto, što predstavlja povijesni maksimum i jedan je od najvećih omjera kapitala među bankovnim sustavima u Europi“, tumače u HUB-u.

Play ponuda
Play ponuda