STRUČNJAK ZA POLITIČKU EKONOMIJU ZA NET.HR: / 'Trump samo baca probne balone, trgovinski rat sa svijetom ne bi bio mudar potez'

'Mi bismo u tom slučaju mogli odgovoriti kao članica EU-a i na nas bi takvo stanje u tom smislu i indirektno utjecalo. Kad veliki imaju štetu imaju je i mali, pa bismo i mi nešto pretrpjeli.

6.3.2018.
20:27
AFP, WIN MCNAMEE

Probni balon. Tako Luka Brkić, ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti, naziva Trumpovu najavu da će uvesti 25 posto carina na uvoz čelika i aluminija. "Priče o svjetskim trgovinskim ratovima redovito se pojavljuju", kaže profesor Brkić za Net.hr ističući kako je najnoviji Trumpov potez samo prijetnja, ali da se unatoč njoj te odgovoru predstavnika brojnih drugih zemalja ništa značajno neće dogoditi.

"Koliko je to kao prijetnja ozbiljno pokazuje i činjenica da je on to objavio na Twitteru. Mislim da je riječ o poruci koja je više usmjerena na njegove birače, odnosno da se obraćao onim dijelovima stanovništva koji su najviše pogođeni globalizacijskim procesima", kazao je Brkić podsjećajući kako je Trump u svojoj predizbornoj kampanji obećavao radna mjesta, te promjene vezane uz promjene poreznog zakona i drugo.

Također podsjeća kako bi njegova odluka išla suprotno od pravila igre Svjetske trgovinske organizacije, koja su ionako u skladu s interesima najvećih, odnosno i Sjedinjenih Država.

Profesor Brkić također navodi kako Sjedinjene Države više nemaju ulogu hegemona u svijetu što je dodatni argument za činjenicu da takav potez ne bi urodio plodom. "Ne bi to bilo prvi put da bi SAD izgubio spor. Postoji i argument odvraćanja kod Japana i Kine, i oni mogu itekako adekvatno odgovoriti. Trgovinski rat sa svijetom nije mudar potez i ja mislim da je to više probni balon, ali ludosti su moguće", kaže Brkić dodajući kako američki gospodarski problemi nisu problemi međunarodne razmjene već njihovi unutarnji koje tako i treba rješavati.

Utjecaj na Hrvatsku

U slučaju da veliki ipak "zarate", na nas to, dodaje, ne bi imalo izravan utjecaj, jer mi ondje nemamo velika ulaganja niti su nam Sjedinjene Države neki značajan vanjskotrgovinski partner.

"Mi bismo u tom slučaju mogli odgovoriti kao članica EU-a i na nas bi takvo stanje u tom smislu i indirektno utjecalo. Kad veliki imaju štetu imaju je i mali, pa bismo i mi nešto pretrpjeli. No, veće opasnosti za nas u ovom slučaju nema", zaključio je profesor Brkić.

Podsjetimo, nakon što je Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija mnoge su zemlje reagirale. Mnoge od njih odmah su najavile da će na takav potez odgovoriti protumjerama. Između ostalih se oglasio i predsjednik Europske unije Jean-Claude Juncker navodeći kako Europska unija onda može uvesti protumjere s carinama koje bi se uvele na traperice Levis ili bourbon. Ipak, nitko od njih ne želi ulaziti u novi rat, a prema riječima stručnjaka upravo bi ratovanje na tom području svijet vratilo unatrag.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali