ŠTO ĆE PLENKOVIĆ REĆI NA OVO? / Čak 70 posto njemačkih tvrtki misli da naša Vlada loše radi svoj posao

Njemačke tvrtke zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju

17.4.2019.
19:09
Pixsell

Gospodarsko istraživanje Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore pokazalo je da su njemačke tvrtke u Hrvatskoj iznimno su nezadovoljne uvjetima poslovanja, a drže i da će ova biti znatno lošija od prošle poslovne godine, piše Večernji list.

70 posto misli da Vlada loše radi svoj posao

Istraživanje je provedeno u veljači ove godine među 150 tvrtki članica Komore te nekima od vodećih tvrtki u Hrvatskoj. Pokazalo se da čak 61 posto tvrtki gospodarsku situaciju u Hrvatskoj ocijenilo loše, 70 posto njih drži da Vlada Andreja Plenkovića loše radi svoj posao, a manje od dva posto tvrtki hvali rad Vlade.

Njemačke tvrtke zamjeraju Hrvatskoj visoke poreze, nepotrebnu administraciju i korupciju pa je samo 54 posto tvrtki koje rade na domaćem terenu izjavilo da bi ponovno izabralo Hrvatsku kao poslovnu destinaciju.

Pad nezadovoljstva dolazi vjerojatno i zbog očekivanja usporavanja gospodarstva i još veće razlike između prilike za zaradu u Hrvatskoj i ostalim zemljama regije.

Na osmom mjestu

Samo sedam posto tvrtki ocijenilo da je gospodarska slika Hrvatske dobra, a oko 19 posto da očekuju napredak. Prošle godine je u napredak vjerovalo 33 posto tih tvrtki. Slični rezultati se ispostavili s očekivanjem brzog rasta pada i želja za reinvestiranjem pa je tako do lani gotovo 80 posto njemačkih tvrtki u Hrvatskoj željelo ponovno ulagati.

Hrvatska je na osmom mjestu po poželjnosti za ulaganje među dvadeset zemalja regije. Ispred nas su sve ostale članice EU iz regije, izuzev Rumunjske i Bugarske.

Njemačke tvrtke kao najveće prednosti navode članstvo u Europskoj uniji, kvalificiranost zaposlenika, akademsko obrazovanje, produktivnost i motivaciju zaposlenika te infrastrukturu, dok kao razlog za smanjenje investicija navode nedostatak radne snage koje postaje sve veći problem svim tvrtkama pa tako i onima koje su članice

Ispitivanje je pokazalo i da se u ovim tvrtkama snažno ulaže u digitalizaciju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali