Sire se, zaposljavaju i izvoze - cak i u Australiju

Od sredine studenoga u pogon je pustena nova Mlinarova, jedina u Hrvatskoj, specijalizirana tvornica bureka vrijedna 40 milijuna kuna.

6.12.2014.
17:53

"Nova je tvornica projektirana kako bismo dobili proizvodni kapacitet od 700.000 komada bureka dnevno. I u ovom trenutku ta je ambicija gradevinski i logisticki potpuno zaokruzena. No, trenutacno su unutar tvornice instalirani kapaciteti za proizvodnju 430.000 komada bureka na dan. Do punog kapaciteta preostaje nam instalirati jos dvije dodatne linije", kaze za Glas SlavonijeMario Popijac, tehnicki direktor Mlinara.

Sve je automatizirano

Cijela je proizvodnja, kao uostalom i u svim Mlinarovim pogonima, automatizirana. Omjer sastojaka svakog proizvoda unaprijed je zadan i unesen u racunalo, tako da se u tocno programiranom trenutku u prvi, prijamni stroj povlaci brasno, sol, ulje, voda - sve ono sto je potrebno da bi se zamijesilo tijesto. Ono se potom prebacuje na pokretnu traku gdje kroz trofazni proces "vucenja" dobiva trazenu debljinu. Koliko ce tijesto za burek biti debelo, ovisi o njegovu punjenju, takoder i o tome je li rijec o siru, jabukama, krumpiru ili spinatu. Slijedi nadjevanje tijesta, a posebne cetke tijesto motaju u traku. Ono se ponovno, ovisno o zeljenoj gramazi, presijeca na pojedinacne komade i tek na samom kraju pokrene linije zaposlenici rucno zamataju burek u prepoznatljivu “puzoliku” formu.

Samo domace

Gotovo sve potrebne sirovine hrvatskog su podrijetla -brasno, sir, meso, krumpir, luk, sve je iz domace proizvodnje.

Za proizvodnju bureka dnevno se potrosi vise od pet tona svjezeg sira. Svako jutro Meggle i Belje isporucuju svjezi sir i on se taj dan upotrebljava u proizvodnji. Svakog utorka i cetvrtka PIK Vrbovec isporucuje po tri tone najkvalitetnije svjeze junetine koja toga dana bude upotrebljena za burek s mesom. Oko 6.000 kilograma krumpira trosi se tjedno za pitu krumpirusu. Tjedno se za proizvodnju bureka sa spinatom trosi 2.000 kilograma spinata i od 3.000 kilograma crvenog luka.

Na linijama za burek sada radi 40 zaposlenika, a kada budu u potpunosti koristili proizvodne kapacitete bit ce 110 zaposlenih u novoj tvornici.

Vec sada burek se izvozi u mnoge europske drzave, cak i izvan Europe. Upravo ovih dana u Mlinaru zavrsavaju pripreme za potencijalno veliki prekooceanski posao - sljedeci tjedan salju prvi kontejner bureka u Australiju. Ako u toj dalekoj zemlji budu zadovoljni, posla ce biti jos vise.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali