Saznajte koje su razlike između trgovačkih robnih marki i originalnog brenda

Čokoladu, jednu originalnu, dakle originalni brend, a drugu zamjensku, odnosno trgovačku robnu marku probali su članovi udruge Potrošač.

25.10.2014.
11:29
Screenshot/YouTube

U ovom istraživanju RTL-a rezultati su pokazali da su im se svidjeli okusi trgovačkih marki, nižih cijena.

"Ti proizvodi u samom početku stavljanja na tržište nisu bili kvalitetni. Ali kako vrijeme teče i konkurencija je veća, tako je i sastav tih proizvoda sve bolji i bolji", rekao je Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Proizvodi, koji se kriju iza trgovačkih marki napravljeni su prema posebnoj recepturi i dogovoreni direktno s proizvođačima. Često su znatno jefitniji i to zbog uštede u distribuciji i troškovima marketinga.

Ne mogu se razlikovati okusom i izgledom

Ponekad se u ambalaži trgovačke robne marke krije originalan proizvod.

"Ovdje su dva proizvoda. Jedan je trgovačka robna marka, a drugi proizvođački. Ne možete ih razlikovati okusom ili izgledom. Postoje neke kemijske razlike. Ali prosječnom potrošaču to neće puno značiti i on će sigurno odabrati jeftiniji proizvod", kaže Katalenić.

Međutim, kad je riječ o mlijeku, zbog specifičnih zakonskih normi, istim se proizvodom mora puniti i originalna i ambalaža trgovačke robne marke.

"Kada je riječ o kiselom vrhnju, onda je to ista proizvodnja kao i vlastita robna marka tog proizvođača. Kod nekih zahtjevnijih proizvoda se unaprijed definira različita receptura", kaže Danijel Vidiš iz Spara Hrvatska.

Proučite deklaracije na svim proizvodima

Deklaracije na svim proizvodima, a onda naravno i na trgovačkim robnim markama, trebalo bi dobro proučiti prije nego što ih serviramo svojim ukućanima.

"Ako ne mogu platiti onaj pravi brand, tražit ću robnu marku. I pokušavam naći neki balans u kvaliteti, okusu. I zbog toga ću dobro pročitati deklaraciju i tražim dopunske informacije trgovca. Nakon toga donosim odluku", rekao je Ilija Rkman iz Udruge Potrošač.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali