Play ponuda

MALI IZVOĐAČ ZA VELIKI POSAO / Struka iznenađena izborom tvrtke koja će graditi Rimčev kampus: Tko zna što je presudilo...

Image
Foto: Rimac automobili

Rimčevom odlukom da joj povjeri gradnju kampusa u Kerestincu građevinska tvrtka Facies iz Strmca dobiva priliku za uzlet u društvo 'velikih' igrača

13.8.2021.
17:43
Rimac automobili
Play ponuda

Gradnja prve faze projekta Kampus u Kerestincu investitora Mate Rimca, čija se ukupna cijena radova navodno kreće oko 200 milijuna eura, odlukom investitora povjerena je građevinskoj tvrtki Facies iz Strmca u vlasništvu Josipa Mandića. Kao jedini osnivač Faciesa Mandić je i njegov direktor, dok je na funkciji zamjenika direktora Josipov brat Marinko Mandić. Facies, srednje velik poduzetnik, Rimčevom odlukom dobiva priliku za uzlet u društvo “velikih”, piše Poslovni dnevnik.

Image
OGROMAN PROJEKT U KERESTINCU /

Kreće Rimčeva investicija vrijedna 200 milijuna eura: Otkriveno tko će graditi kampus

Image
OGROMAN PROJEKT U KERESTINCU /

Kreće Rimčeva investicija vrijedna 200 milijuna eura: Otkriveno tko će graditi kampus

Imaju 80 radnika, posluju već 20 godina

Vrijednost izvođenja radova na proizvodnim i istraživačkim objektima na oko 90.000 četvornih metara radne površine, s predviđenim rokom završetkom do kraja iduće godine, kao navedena prva faza procjenjuju se na oko 300 milijuna kuna. Neslužbeno se može čuti da je to najvažniji posao toj tvrtki otkad posluje i u građevinskoj branši.

Široj javnosti tvrtka Facies manje je poznata, ali u građevinskom biznisu aktivna je unatrag dvadesetak godina. Facies zapošljava oko 80 radnika. Zapošljavaju radnika, ali to je relativan podatak, što zbog podložnosti promjenama temeljem tržišnih potreba, što zbog mreže kooperanata s kojima godinama surađuju.

Javili se i Kamgrad, Strabag, Radnik...

Procjenjuje se da će za izgradnju kampusa u Kerestincu trebati angažirati stotinjak radnika, a što se roka dovršetka tiče, smatra se da je realan, ali pod uvjetom vrlo visokog intenziteta u izvođenja radova.

Na natječaj za koji je vladao golem interes navodno se javilo desetak kompanija, među njima i nekoliko najvećih građevinskih poput Kamgrada, Strabaga i Radnika. Stoga je informacija o odluci da se gradnja povjeri Faciesu u toj branši snažno odjeknula i izazvala iznenađenje. Poslovni dnevnik piše kako građevinari tu odluku ipak ne žele službeno komentirati.

Prošle godine imali veliki pad dobiti

No, ipak ostaje nepoznanicom kako je Facies pobijedio najveće tržišne igrače, s kojima se ne može mjeriti ni brojem radnika ni građevinskom mehanizacijom s kojom raspolaže. Možda je u presudna bila ponuđena cijena ili, pak, jamstva da će posao biti izveden u zadanim rokovima.

Kako god, za Facies, uz razne rizike koje rast građevinske djelatnosti konstantno uzrokuje, s manjkom radnika te sve višim cijenama materijala kao potencijalnom udaru na profitabilnost, jedan od najatraktivnijih projekta u Hrvatskoj dolazi kao ‘naručen’ jer pandemijska 2020. godina za tu tvrtku nije bila dobra. Prema podacima iz njihovog godišnjeg izvješća, rezultirala je ozbiljnim minusom u dijelu ukupnih prihoda, koji su s padom od 72% iznosili cca 52 milijuna kuna. Neto dobiti je s ostvarenih oko 2 milijuna kuna zabilježila pad od oko 86 posto.

Play ponuda
Play ponuda