Play ponuda

RASPRODAJA U FORTENOVI: / Najavljena prodaja prve četiri non-core tvrtke, potencijalni kupci su zainteresirani za mnogo više

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

Fortenova grupa krenula je s procesom prodaje tvrtki iz svoga nematičnog poslovanja, a u prvom krugu ponuđene su turističke agencije Atlas i Kompas,

3.10.2019.
14:15
Borna Filić / PIXSELL
Play ponuda

Još u travnju 2017. godine, nedugo nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru, iz te su kompanije objavili da započinju pripreme za prodaju tzv. non-core imovine koncerna. Iako je dosad inicirana prodaja nekoliko pokretnina, poput jahte i helikoptera, a ovog ljeta i 117 zemljišta, taj je proces zapravo tek na početku, piše Poslovni dnevnik ističući kako to potvrđuje i jučerašnja objava Fortenova grupe, sljednice Agrokora.

Image
AGROKOR ODLAZI U POVIJEST: /

Od danas s radom počinje Fortenova grupa: 'Ime predstavlja novu snagu'

Image
AGROKOR ODLAZI U POVIJEST: /

Od danas s radom počinje Fortenova grupa: 'Ime predstavlja novu snagu'

Iz Fortenova grupe jučer su, najme, objavili da kreću u prodaju prve četiri tvrtke iz segmenta nematičnog poslovanja.

Odsad fokusirani samo na matične djelatnosti

U prvom krugu prodaje ponuđene su turističke agencije Atlas i Kompas, građevinska tvrtka Projektgradnja te zadarska Sojara koja je danas lučki terminal za pretovar i skladištenje žitarica. Iz Fortenove su potencijalnim strateškim ili financijskim investitorima poslani materijali o tim tvrtkama.

U Fortenovi ističu kako su u okviru strategije fokusiranja na razvoj matičnih djelatnosti (maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda) napravljene opsežne pripreme za prodaju spomenutih kompanija, uključujući i angažiranje savjetnika koji će voditi proces. U slučaju Atlasa, Kompasa i povezanih društava za to su odabrane tvrtke UMiUM i PKF, dok će prodaju Sojare te Projektgradnje voditi Deloitte Hrvatska.

Očekuju velik interes za prve ponuđene tvrtke

Očekuje se da će uskoro biti objavljena i prodaja još nekih tvrtki iz onih sektora koje nisu dio strateškog usmjerenja Fortenove: energetike (Energija Gradec/Agrokor energija), turizma (Karisma), zdravstva (Poliklinika Aviva) i IT-a (mStart).

Poslovni dnevnik piše kako se između Fortenova grupe i interesenata već neko vrijeme vode preliminarni pregovori oko nemalog broja non-core tvrtki.

Prije dvije godine, izvanredna uprava u Agrokoru je osnovala Agrokor Portfolio Holding (APH) u čijoj je nadležnosti bio imovinski portfelj namijenjen prodaji. U portfelju je bilo oko 200 nekretnina te osamdesetak pravnih subjekata.

U Fortenova grupi očekuju velik interes za prve četiri non-core tvrtke koje su stavili 'na bubanj'.

Play ponuda
Play ponuda