Play ponuda

POŽURITE U ŠOPING: / Pet popularnih modnih brendova napušta najveći trgovački centar u Hrvatskoj

Image
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL

Čak pet poznatih modnih brendova istodobno je zakupodavcu poslalo obavijest o otkazu poslovnih prostora u zaprešićkom Westgate Shopping Centru.

19.12.2016.
12:46
Martina Popovčić/PIXSELL
Play ponuda

Radi se, kako piše Poslovni dnevnik, o brendovima Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivarius koji su svi dio grupacije Inditex, a obavijest o otkazu poslali su 11. studenoga tvrtki Shopping Centar Zagreb (SCZ) koja je vlasnik Westgatea.

Napuštaju Westgate do sredine svibnja

Otkazni rok traje šest mjeseci, što znači da će ti brendovi napustiti Westgate do sredine svibnja. Tih je pet zakupnika zajedno u najmu imalo 4012 četvornih metara u prizemlju Westgatea, dok je Zara kao zakupnik najvećeg poslovnog prostora od 1955 četvornih metara koristila i prostor na prvom katu trgovačkog centra, piše Poslovni dnevnik.

Voditeljica marketinga Westgate Shopping Cityja Erna Žganjar, kazala je tim povodom da je "poslovni odnos između Trgovačkog centra Zagreb i navedenih zakupaca nepromijenjen, kao i kvadrature zakupljenih prostora" te da vlasnička struktura Westgate Shopping Cityja do daljnjega ostaje ista.

"U ovoj smo godini iznajmili više od 12.000 kvadrata poslovnog prostora novim zakupcima, čime ukupna popunjenost poslovnih prostora prelazi 90 posto. U Westgateu nas u 2017. očekuju novi atraktivni brendovi poput Debenhamsa, Terranove, Pepca, Dogtas Exclusivea i drugih", priopćila je Žganjar.

Image
NISTE NI SVJESNI ŠTO VAM RADE: /

Otkriveni tajni trikovi šoping centara zbog kojih kupujete više nego što biste trebali

Image
NISTE NI SVJESNI ŠTO VAM RADE: /

Otkriveni tajni trikovi šoping centara zbog kojih kupujete više nego što biste trebali

Svih pet brendova dobro posluju u Hrvatskoj

No, piše Poslovni dnevnik, rezultati poslovanja SCZ-a loši su od samog otvaranja Westgatea u studenome 2009. godine, što se poklapa s počecima ekonomske krize. Gubitak je 2011. dosegao gotovo 191 milijun kuna, a lani je iznosio 102 milijuna kuna. Oko 270 milijuna eura vrijedan projekt, što je daleko iznad njegove sadašnje vrijednosti, financirala je tvrtka EKZ Zagreb Entwicklungs GmbH, gdje su po 50 posto udjela imali austrijska investicijska grupa Focus Invest GmbH te Braunsberger Holding.

U samoj grupaciji Inditex kazali su kako "prema pravilima korporativne politike nisu u mogućnosti komentirati ugovore s našim partnerima, kao ni rezultate prodaje naših trgovina u trgovačkom centru Westgate".

Sudeći prema financijskim izvješćima, svi Inditexovi brendovi koji napuštaju Westgate inače dobro posluju na hrvatskom tržištu. Tako je Zara lani imala 391 milijun kuna prihoda i 17,7 milijuna kuna dobiti, Pull&Bear 41,6 milijuna kuna prihoda i 1,6 milijuna kuna dobiti, Bershka 80 milijuna kuna prihoda i 4,6 milijuna dobiti, Massimo Dutti 43,7 milijuna kuna prihoda i 3,4 milijuna dobiti, te Stradivarius 43 milijuna kuna prihoda i četiri milijuna kuna dobiti.

Play ponuda
Play ponuda