Odlaze li porezne prijave u povijest?

shimmer fallback

Nije tako daleko dan kad će ministar Linić možda i prije samih radnika znati kolika im je plaća isplaćena: već od prvoga dana 2014.

10.12.2013.
10:29
Play logo

Kad novi sustav obrade tih podataka zaživi, nije nemoguće da za nekoliko godina više nitko neće morati pisati godišnju poreznu prijavu dohotka, nego će je poreznici sami elektronički ispuniti za svakog od nas jer će znati svaki legalni prihod građana u lipu, uplaćene poreze i doprinose, piše Slobodna Dalmacija.

Tako će poreznici moći lako zbrojiti i oduzeti kako svaki čovjek stoji i poslati dužnicima "računčiće" na kojima će pisati koliko još poreza treba platiti ili imaju li pravo na povrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Češljanje socijalnih potpora i imovinskih cenzusa

Jedan obrazac koji će isplatitelji slati u sustav ePorezna već za 23 dana zamijenit će šest sadašnjih obrazaca koje su poslodavci dužni podnositi za isplate plaća, mirovina i doprinosa. To samo po sebi nije vijest, ali je novost da više niti jedna isplata, pa bila ona oporeziva ili ne, niti jedan honorar, drugi dohodak, božićnica, socijalna naknada, dar za djecu, dnevnica za službeno putovanje... neće proći, a da isplatitelji ne pošalju izvješće u ePoreznu.

Veliki posao

Kao što svaki račun koji platite u dućanu otputuje u porezničke servere, slično će se, grubo rečeno, fiskalizirati i sve isplate građanima u zemlji.

Poreznici će ubuduće moći lakše doznati koliki su nečiji prihodi, koliko je poreza platio, te koliko ima automobila, jahta ili nekretnina, te izračunati ima li netko imovinu nerazmjernu prihodima koje ostvaruje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Neki stručnjaci ovaj sustav nazivaju gotovo jednako velikim projektom kakva je bila fiskalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/229833/Default.aspx

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo