Play ponuda

Umjesto na plaćama, evo gdje država može uštedjeti

shimmer fallback
26.2.2013.
11:23
Play ponuda

Povodom najava predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da Vlada kreće u smanjivanje plaća radnika u javnom sektoru za tri posto, s obrazloženjem da je to nužan korak kako bi se spriječilo daljnje zaduživanje prezadužene države, iz građanske inicijative Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku podsjećaju premijera i javnost da postoji puno logičniji i neusporedivo pravedniji način kako uštedjeti taj iznos u državnom proračunu.

"Milijardu kuna, a vjerojatno i znatno više, upravo je iznos koji Republika Hrvatska godišnje isplaćuje religijskim organizacijama (ili, kako se u zakonima nazivaju, vjerskim zajednicama) temeljem sklopljenih ugovora s njima. Najproblematičniji među tim ugovorima svakako su međudržavni ugovori između Svete stolice i Republike Hrvatske koji su po pravnoj snazi iznad zakona RH, a problematični su ne samo zbog svog financijskog aspekta. Po realnim procjenama, samo zbog poštivanja tih ugovora iz proračuna Republike Hrvatske izdvaja se oko milijardu kuna godišnje – što zbog direktnog, što zbog indirektnog poštivanja njenih odredbi (npr. jedna velika indirektna stavka koja proizlazi iz njih je financiranje brojnih vjeroučitelja)", ističu iz građanske inicijative.

RH zauzvrat ne dobiva ništa

Zato predlažu sljedeće rješenje – umjesto smanjivanja plaća radnicima, raskinite sve ugovore s religijskim organizacijama i uštedite potrebne milijarde!

"Zar Republika Hrvatska još uvijek i u ovakvoj očajnoj gospodarskoj situaciji mora nositi taj kamen oko vrata? Mislite li da se s tim potpuno nepotrebnim teretom uopće ima šanse podići s dna?

Svi ti ugovori propisuju religijskim organizacijama samo povlastice, privilegije i velika financijska sredstva, a zauzvrat Republika Hrvatska ne dobiva apsolutno ništa. Sigurno znate da se humanitarna djelatnost religijskih organizacija, koja se često ističe kao opravdanje za njihovo djelovanje za opće dobro, ionako pokriva posebnim donacijama, a ne sredstvima koja bi im bila ukinuta raskidanjem ugovora", priopćeno je iz inicijative.

Ne bi uopće trebao biti problem, smatraju, da se religijske organizacije ubuduće financiraju direktno od strane njihovih korisnika, a ne od svih građana Republike Hrvatske, odnosno državnog proračuna. A bilo bi pošteno i da plaćaju porez za svoju djelatnost, kao i svi ostali.

Sveta Stolica ne bi nam mogla naštetiti na međunarodnom planu

"Što se tiče činjenice da su ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske međudržavni, smatramo da to nije prepreka za, ako je potrebno, i jednostrano raskidanje, jer su isti napisani na način da Republici Hrvatskoj samo nameću obaveze bez da ona išta konkretno dobiva zauzvrat. Sigurni smo da bi Međunarodni sud to uvažio.

Također smatramo da nam Sveta Stolica nakon raskidanja ugovora ne bi mogla naškoditi na međunarodnom planu. Država Vatikan, posljednja apsolutistička monarhija na području Europe, nije članica Europske unije, niti Ujedinjenih naroda, a nije niti potpisnica većine međunarodnih povelja o ljudskim pravima", zaključuju.

Play ponuda
Play ponuda