Njihov sok oduševljava goste zagrebačkih kafića
Isprva se radilo o hobiju, a onda je sve preraslo u biznis.
Biznis koji su pokrenuli Pavao Švaić i njegova supruga Mirela izrastao je iz hobija, i to prema samoniklom bilju i gljivama. Riječ je o proizvodnji soka od bazge, koji su ponovno vratili u modu, i to zahvaljujući narodnoj recepturi Pavlovih baka iz Podravine i Dalmatinske zagore. Sok je toliko dobar da su pisma vrećice sa sokom stekla velik krug poklonika među gostima zagrebačkih kafića.
Mala ulaganja i improvizacija
"Naučio sam bazu od svojih baka. To su bile žene koje su bile blizu prirode. Jedna je bila travarka. Poslije sam kupio enciklopediju samoniklog bilja. Nakon 10-15 godina imaš solidnu bazu u glavi. Supruga i ja volimo kuhati i petljati po zimnici, raditi sirup od kadulje. Stalno nešto 'kemijamo'", priča Pavao Švaić s Jaruna, kojem bazgu po šumama Posavine, Like i Gorskog kotara beru berači po principima
U "projektu" su pomogli i roditelji.
"Uložili smo samo nekoliko tisuća kuna u opremu, a puno smo toga improvizirali. Recimo, Pavlov otac je miješalicu za šećer napravio od motora ražnja za janjce", ispričali su za
Oduševljenje na sve strane
"U roku od mjesec dana naš se proizvod mogao kupiti u stotinjak kafića. Kada je supruga bila trudna, krenuli smo s lavandom, idući tragom priče o Obelixu, koji je kao mali pao u napitak lavande pa je izrastao velik i jak. Distributeri u Rijeci su se oduševili, te smo krenuli na njihovo traženje proizvoditi veće količine lavande. A u Zagrebu, u kojem je otprilike četiri tisuće kafića, naš se sok može popiti u njih 250", zaključuju.
403 Forbidden