Pogodite ciji su poduzetnici najneurednije platise u Europi

Kultura placanja u Hrvatskoj je i dalje kultura – neplacanja. Rokovi kasnjenja u naplati sve su duzi.

9.9.2014.
21:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istrazivanje provedeno na 200 direktora tvrtki u Hrvatskoj pokazuje da je problem u praksi i dalje velik. Ovaj proizvodac kaze da vise ne ulazi u posao bez jakih bankovnih garancija da ce moci naplatiti svoja potrazivanja.

"Imamo par vjerovnika prema kojima vec dugi niz godina imamo otvorena potrazivanja a to su zapravo firme od kojih ni ne mozes ocekivati da ce se uopce naplatiti. A problem su nam i predstecajne nagodbe koje je veliki broj formi iskoristio za bijeg od dugova", rekao je RTL-u poduzetnik Filip Galekovic.

Svoj novac moraju cekati gotovo 4 mjeseca

U Hrvatskoj se nakon isteka roka placanja od 50 dana na naplatu ceka u prosjeku jos 59 dana. Po sektorima najduze se ceka u trgovini 66 dana, U industriji 52 dana, a u sektoru usluga 62 dana nakon isteka roka. Sto zapravo znaci da poduzetnici svoj novac moraju cekati gotovo 4 mjeseca upozoravaju iz tvrtke koja je provela istrazivanje.

Direktorica tvrtke Eos Matrix Barbara Cerinski tvrdi da Hrvatska u tom smislu iz godine u godinu tone sve dublje: "Nazalost, ne mozemo reci da su se okolnosti u Hrvatskoj promjenile u odnosu na prethodne godine jer su trendovi placanja koje biljezimo u ovoj godini cak nesto losiji nego prethodnih godina."

Najnepouzdaniji u Europi

Hrvatski su poduzetnici najnepouzadaniji u Europi. Samo 68 posto racuna u godini se placa uredno. Najbolja je Njemacka sa 83 posto uredno placenih faktura dok i ostale drzave u okruzenju takoder imaju bolju statistiku od Hrvatske. Pa i Grcka. Strucnjaci upozoravaju da strozi Zakoni nisu ubrzali rokove placanja.

No i sama drzava je generator nelikvidnosti. Neke bolnice privatnicima kasne sa placenjem i do godinu dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali