Alarmantno stanje je na najistaknutijem ribarskom punktu u Šibensko-kninskoj županiji s jedinom ribarskom lukom na obali - Tribunju, gdje nedostaje čak 50 radnika u ribarstvu.

Na županijskom području inače je sedam većih i dvije manje plivarice (srdelare), a koća je nešto više od 20, s tim da je nedostatak radnika više izražen kod plivaričara. Na sastanku u Obrtničkoj komori Šibensko-kninske županije o temi od vitalnog značaja za cijelu gospodarsku granu istaknuto je kako za posao u ribarstvu ima čitav niz pogodnosti u odnosu na neke sezonske poslove, a baš o tome se vrlo malo govori, piše Šibenski.hr.

'Nije im do ribarstva'

Osim činjenice da se radi o cjelogodišnjoj zaposlenosti, plaća se kreće od oko 7 tisuća kuna, te se dosta dana uopće ne izlazi na more. Na sastanku su napomenuli i kako se radnicima plaća osposobljavanje, nabavlja oprema te su im osigurani topli obroci.

Profesionalni ribari se unatoč dobroj ponudi žale kako radnike ne mogu pronaći jer "momcima iz priobalja nije do rada u ribarstvu". Frane Popov, jedan od ribara, tako kaže kako se od ljeta izmijenilo nekoliko mladića, a da se ni jedan, nažalost, nije zadržao dulje od nekoliko dana.