PELJEŠE GDJE STIGNU: / Evo gdje uzimaju najmanju proviziju za plaćanje računa

15.10.2015.
8:02
Thinkstock/Ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pošta

U Pošti primjerice za račune do 270 kuna, naknada iznosi 5 kuna, a iznad toga plaća se 1,83 posto od iznosa, najmanje 5, najviše 80 kuna.

Znači, na račun od tisuću kuna, platitelj će morati izdvojiti 18,3 kuna naknade, a za primjerice 500 kuna, upola manje, nešto više od 9 kuna. No, u pošti se naknada uopće ne naplaćuje za račune HEP-a, TV-pretplatu i još neke. U poštanskim uredima nude i e-poštu, dakle plaćanje internetom, uz naknadu od 2 kune po nalogu, bez obzira na iznos.

Treba svakako upozoriti da plaćati bankovnim karticama u pošti baš i nije uputno, budući da će se zaračunati i naknada za podizanje gotovine.

Naime, plaćanje karticom bilo koje banke u pošti tretira se kao isplata gotovine, izuzev Hrvatske poštanske banke čijim se klijentima ne naplaćuje isplata gotovine na pošti. Stoga je bolje unaprijed pripremiti gotovinu ako u pošti mislite plaćati račune.

Fina

U Fini naknada za plaćanje računa iznosi 4,8 kuna po uplati za iznose do 494,85 kuna, odnosno 0,97 posto uplaćenog iznosa za iznose veće od 494,85 kune. Najviša naknada je 75 kuna. Također su neki računi izuzeti od plaćanja naknade, poput HEP-a, tv-pretplate, Dinersa i drugih.

Banke

U bankama se klasično plaćanje računa na šalteru uglavnom izbjegava jer se smatra skupljim, izuzev u nekim malim bankama koje se trude u tom segmentu biti atraktivne klijentima, poput primjerice Slatinske banke koja je na glasu, posebice među umirovljenicima, kao najpovoljnija za ovu vrstu usluge. Zaračunava, naime, naknadu od 4 kune za iznose do 400 kuna, a iznad toga 1 posto (maksimalno 80 kuna). U velikim bankama klijenti se češće odlučuju za internet bankarstvo koje je praktično i jeftinije. Primjerice, i u PBZ-u, i u Ersteu, i u Zabi se za plaćanja internetom izvan banke po nalogu plati 2 kune, no postoje i mjesečne naknade, a visina im varira ovisno o količini proizvoda koje klijent u banci koristi itd.

Kiosci, trgovački lanci, benzinske crpke

Sve više građana 'otkriva' mogućnost plaćanja računa na kioscima, trgovačkim lancima ili čak benzinskim crpkama, ali na svim je tim mjestima moguće platiti samo račune s bar-kodom. Petrolove pumpe posebno su u tom smislu popularne jer se po računu naplaćuje naknada od 1,5 kuna, bez obzira na iznos. Na kisocima Tiska, iNovina te u Konzumovim dućanima moguće je platiti račune s bar-kodom uz naknadu od 2,9 kuna po računu, bez obzira na iznos, piše Novi list.

Moguće je naravno otići i izravno u tvrtku čiji račun treba platiti, pa onda plaćanje ne košta ništa, primjerice za račune Ristana direktno u Ristan, ili T-coma u T-comu, gdje je besplatno ako se plaća na njihovom automatu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali