Njemačka prihvatila donedavno nezamislivo: Euro u velikom padu

Na početku trgovanja na tržištima novca u u ponedjeljak ujutro, zajednička europska valuta pala je na najnižu razinu u devet godina, još od 2006.

5.1.2015.
9:58

Kako javljaju strani mediji, euro je pao na 1,186 prema dolaru, razinu na kojoj je posljednji puta bio još u ožujku 2006. godine, ispod psihološki važne granice od 1,2 dolara za euro. Dolar je skočio i u odnosu na švicarski franak i britansku funtu.

Neki stručnjaci spekuliraju da bi dolar tijekom godine mogao dostići vrijednost eura, piše Deutsche Welle koji pojašnjava da je do klizanja vrijednosti eura došlo nakon izjave predsjednika Europske središnje banke, Marija Draghija u petak. On je u intervjuu njemačkom Handelsblattu kazao da se povećala opasnost da ESB neće moći ispuniti svoj zadatak zadržavanja stabilnosti cijena, zbog čega bi banka mogla posegnuti za nekim "nekonvecnionalnim metodama monetarne politike", što su tržišta protumačila kao najavu kupnje euro obveznica od strane središnje banke.

Drugi razlog klizanja eura jest i preokret u njemačkoj politici prema Grčkoj - naime, mediji su se raspisali da bi Njemačka mogla popustiti i prihvatiti da Grčka izađe iz eurozone, nakon što je postalo izgledno da bi na izborima krajem mjeseca mogla pobijediti radikalna ljevica, stranka Syriza, čiji čelnik Alexis Tsipras najavljuje odustajanje od politike proračunske štednje i stopiranje vraćanja dugova zemlje. Na drugoj strani kontinenta, britanski premijer David Cameron je zaprijetio da će povesti kampanju za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali