Play ponuda

OPTIMIZAM ZAHVATIO SVJETSKE BURZE: / Indeksi su opet na najvišim razinama, evo što je ohrabrilo ulagače...

Image

Rast na burzama potaknuo je optimizam ulagača da će se s bržim procjepljivanjem stanovništva protiv Covida-19 ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize

17.2.2021.
9:14
Play ponuda

Dva dana zaredom, u ponedjeljak i utorak, porasle su cijene dionica na europskim burzama dosegavši nove najviše razine u proteklih gotovo godinu dana. Očito je da su ulagači optimistični po pitanju oporavka globalnog gospodarstva od krize izazvane pandemijom Covida-19.

Poslovni dnevnik piše kako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica u utorak u 14.30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon što je dan ranije skočio 1,3 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja veljače prošle godine. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 6770 bodova, dok je pariški CAC oslabio neznatnih 0,01 posto, na 5785 bodova, kao i frankfurtski DAX koji je zabilježio blagi minus od 0,03 posto.

Image
KREIRAN LIJEK KOJI DJELUJE NA COVID-19? /

Časopis 'Science' objavio vijest koja diže nadu, odmah su skočile donice na burzi

Image
KREIRAN LIJEK KOJI DJELUJE NA COVID-19? /

Časopis 'Science' objavio vijest koja diže nadu, odmah su skočile donice na burzi

Ulagači se nadaju u skoru normalizaciju života

Tržišta već tjednima rastu zahvaljujući nadi ulagača da će se s ubrzanjem cijepljenja stanovništva protiv bolesti COVID-19 ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize. Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize. Drugim riječima, pše Poslovni dnevnik, i dalje se trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Tokijska birza na najvišoj razini u zadnjih 30 godina

Zbog svega toga, MSCI indeks koji prati kretanja na najvećim tržištima, raste već 12. dan zaredom dosežući nove rekordne razine.

Slično je i na burzama izvan Europe. Najavljuje se daljnji rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi, Wall Streetu, nakon što su ondje prošloga tjedna svi najvažniji indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti. U srijedu ujutro porasle su cijene dionica i na azijskim burzama pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,5 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu. A indeks tokijske burze Nikkei skočio je za 1,3 posto, na 30.467 bodova i najvišu razinu u posljednjih 30 godina.

Play ponuda
Play ponuda