OD IDUĆE GODINE RASTU MINIMALNE PLAĆE! / Ministarstvo financija potvrdilo da stižu 'povišice'

Iz Ministasrva financija neslužbeno su potvrdili da od iduće godine radnici koji primaju minimalac mogu očekivati veće plaće. No o točnom iznosui još se ne izjašnjavaju.

8.11.2016.
16:03
Pixsell, Hrvoje Jelavić

Minimalna plaća, koja sada iznosi 3120 kuna bruto, odnosno 2496 kuna neto, sljedeće bi godine mogla rasti, neslužbeno potvrđuju u Ministarstvu financija. Točan iznos "povišice" ovisi o dogovoru sa sindikatima i poslodavcima, piše Jutarnji list.

Odmah po predstavljanju porezne reforme sindikati su zatražili da se minimalna plaća izjednači s iznosom neoporezivog osobnog odbitka i podigne na 3800 kuna bruto, što bi iznosilo 3040 kuna u neto iznosu. U tom su zahtjevu četiri sindikalne središnjice bile su jednoglasne i jučer na sjednici Gospodarsko-socijalnog vieća gdje su prvi put sjeli za stol s novim predstavnicima vlasti te poslodavcima.

"Ona mora biti minimalno 3800 kuna bruto kako bi i oni s najmanjim primanjima nakon reforme nešto osjetili na svojoj plaći", pojasnio šef SSSH Mladen Novosel dodajući kako uredbu o minimalnoj plaći prema zakonu Vlada mora donijeti do kraja ove godine kako bi na snazi bila već iduće.

Poslodavci se ne izjašnjavaju, ali...

Hrvatska udruga poslodavaca na taj se prijedlog nije očitovala na samoj sjednici GSV-a, a nisu imali komentara ni nakon sjednice. O tome, rekli su, najprije trebaju obaviti razgovore s ministrom rada i mirovinskog sustava Tomislavom Ćorićem koji inače takav prijedlog iznosi pred Vladu.

No, za poslodavce se već sada, s obzirom na praksu, može očekivati da će povećanje minimalne plaće odbiti. Naime, povećanjem plaća porasli bi troškovi poslovanja industrija koje su trenutno u lošem stanju.

Ipak, ima i onih koji su svjesni da je do radne snage koja sve češće napušta zemlju zbog malih ili nikakvih prihoda sve teže naći pa ne odbacuju prijedlog sindikata. Među njima je i vlasnik požeškog Spin Vallisa. "Nama je cilj zadržati kvalitetne radnike, a povećanje dohodaka korak je u tom pravcu. Ipak, pitanje je kojom dinamikom i u kojoj mjeri se minimalna plaća može povećavati. Naša tvrtka to može podnijeti, iako bi posljedica bila smanjenje investicija", prokomentirao je Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave požeškog Spin Vallisa, u kojem od ukupno oko 500 zaposlenih, trećina radi za minimalac.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali