Play ponuda

OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJBOGATIJIH HRVATA: / Došlo je do velikog obrata, s popisa ispao čovjek koji je nekad bio najmoćniji u regiji

Image
Foto: PIXSELL

Na čelu je obitelj Luksic, a na trećem mjestu je francuska obitelj Besnier u čijem je vlasništvu Dukat/Lactalis,

18.6.2019.
22:57
PIXSELL
Play ponuda

Godinama je vrh Forbesove liste najbogatijih Hrvata držao Ivica Todorić koji je u rukama imao koncern Agrokor. Osim što je bio najveći domaći dioničar bio je, po vrijednosti dionica u svojem portfelju, i najbogatiji građanin Hrvatske, a u nekoliko navrata i regije, piše Jutarnji list.

Todorića iz razumljivih razloga više nema na Forbesovim listama pa tako niti na onoj 50 najbogatijih dioničara koju je sastavio i objavio Globus u novom broju, ali rađenoj po strogoj Forbesovoj metodologiji.

Image
U HRVATSKOJ NARASTAO BROJ MILIJUNAŠA: /

Već ih je 11.400, a među 10 najbogatijih nema većih iznenađenja... osim ispadanja vodećeg

Image
U HRVATSKOJ NARASTAO BROJ MILIJUNAŠA: /

Već ih je 11.400, a među 10 najbogatijih nema većih iznenađenja... osim ispadanja vodećeg

Nikad internacionaliziranije domaće tržište kapitala

Na čelu je obitelj Luksic (točnije, brački - Lukšić), a na trećem mjestu je francuska obitelj Besnier u čijem je vlasništvu Dukat/Lactalis, što domaću listu i lokalno tržište kapitala danas čini internacionaliziranijim nego ikada. I pravi domaći igrači, poput Emila Tedeschija i Ante Vlahovića koji se čvrsto već godinama drže vrha ljestvice, povremeno se smjenjujući u redoslijedu, danas su vlasnici velikih međunarodnih biznisa.

Tedeschi je ove godine drugi, iza Davora Luksica, Vlahović četvrti, nakon Emmanuela Besniera. Sama Zagrebačka burza, uostalom, dijelom je u malezijskim rukama - malezijski investitor Zong Xin (Rex) Yeap u njoj ima 19,98 posto vlasništva (sam je na 74. mjestu ljestvice), navodno je htio i još, ali nakon kupnje prvog paketa nije se više javljao, radi preko posrednika Milana Horvata iz brokerske kuće Fima. Ne treba zaboraviti ni to da Zagrebačka burza u svojem vlasništvu ima Ljubljansku borzu, prenosi Jutarnji list.

Davor Lukšić je prvi na listi samo 'po dužnosti'

Najjači dioničari nisu nužno i najbogatiji građani Hrvatske iako svi neupitno pripadaju toj grupi, ali poneko ime nedostaje, poput Branka Roglića koji svoju kompaniju nikada nije prepustio tržištu, a među kolegama slovi za "vjerojatno najbogatijeg hrvatskog građanina".

"Smatraju me jednim od najbogatijih ljudi u državi, ali ja sam samo zaposlenik obitelji", svojedobno se u jednom od rijetkih intervjua požalio Davor Lukšić, koji je i danas prvi na ljestvici najbogatijih hrvatskih dioničara samo "po dužnosti".

Čileanska obitelj Lukšić jedna je od najbogatijih obitelji Latinske Amerike, godinama je na Forbesovim ljestvicama svjetskih milijardera. S imetkom od 14,6 milijardi dolara ove su godine na toj ljestvici na 74. mjestu, predstavljeni kao Iris Fontbona & family (Fontbona je udovica Andronica Luksica Abaroe, čileanskog magnata bračkih korijena, s ogromnim portfeljem temeljenim na rudarstvu i bankarskoj industriji), njihovo hrvatsko vlasništvo kojim upravlja Davor Luksic još nije "etažirano". A Davor Lukšić, iako nesumnjivo jedan od najimućnijih stanovnika Zagreba, ne može sam unovčiti hrvatski dio vlasništva obitelji.

Play ponuda
Play ponuda