OBJAVLJENA NOVA LISTA NAJBOGATIJIH HRVATA: / Došlo je do velikog obrata, s popisa ispao čovjek koji je nekad bio najmoćniji u regiji

Na čelu je obitelj Luksic, a na trećem mjestu je francuska obitelj Besnier u čijem je vlasništvu Dukat/Lactalis,

18.6.2019.
22:57
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Godinama je vrh Forbesove liste najbogatijih Hrvata držao Ivica Todorić koji je u rukama imao koncern Agrokor. Osim što je bio najveći domaći dioničar bio je, po vrijednosti dionica u svojem portfelju, i najbogatiji građanin Hrvatske, a u nekoliko navrata i regije, piše Jutarnji list.

Todorića iz razumljivih razloga više nema na Forbesovim listama pa tako niti na onoj 50 najbogatijih dioničara koju je sastavio i objavio Globus u novom broju, ali rađenoj po strogoj Forbesovoj metodologiji.

Nikad internacionaliziranije domaće tržište kapitala

Na čelu je obitelj Luksic (točnije, brački - Lukšić), a na trećem mjestu je francuska obitelj Besnier u čijem je vlasništvu Dukat/Lactalis, što domaću listu i lokalno tržište kapitala danas čini internacionaliziranijim nego ikada. I pravi domaći igrači, poput Emila Tedeschija i Ante Vlahovića koji se čvrsto već godinama drže vrha ljestvice, povremeno se smjenjujući u redoslijedu, danas su vlasnici velikih međunarodnih biznisa.

Tedeschi je ove godine drugi, iza Davora Luksica, Vlahović četvrti, nakon Emmanuela Besniera. Sama Zagrebačka burza, uostalom, dijelom je u malezijskim rukama - malezijski investitor Zong Xin (Rex) Yeap u njoj ima 19,98 posto vlasništva (sam je na 74. mjestu ljestvice), navodno je htio i još, ali nakon kupnje prvog paketa nije se više javljao, radi preko posrednika Milana Horvata iz brokerske kuće Fima. Ne treba zaboraviti ni to da Zagrebačka burza u svojem vlasništvu ima Ljubljansku borzu, prenosi Jutarnji list.

Davor Lukšić je prvi na listi samo 'po dužnosti'

Najjači dioničari nisu nužno i najbogatiji građani Hrvatske iako svi neupitno pripadaju toj grupi, ali poneko ime nedostaje, poput Branka Roglića koji svoju kompaniju nikada nije prepustio tržištu, a među kolegama slovi za "vjerojatno najbogatijeg hrvatskog građanina".

"Smatraju me jednim od najbogatijih ljudi u državi, ali ja sam samo zaposlenik obitelji", svojedobno se u jednom od rijetkih intervjua požalio Davor Lukšić, koji je i danas prvi na ljestvici najbogatijih hrvatskih dioničara samo "po dužnosti".

Čileanska obitelj Lukšić jedna je od najbogatijih obitelji Latinske Amerike, godinama je na Forbesovim ljestvicama svjetskih milijardera. S imetkom od 14,6 milijardi dolara ove su godine na toj ljestvici na 74. mjestu, predstavljeni kao Iris Fontbona & family (Fontbona je udovica Andronica Luksica Abaroe, čileanskog magnata bračkih korijena, s ogromnim portfeljem temeljenim na rudarstvu i bankarskoj industriji), njihovo hrvatsko vlasništvo kojim upravlja Davor Luksic još nije "etažirano". A Davor Lukšić, iako nesumnjivo jedan od najimućnijih stanovnika Zagreba, ne može sam unovčiti hrvatski dio vlasništva obitelji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali