MOST: / 'Tražimo da se 600.000 kuna za Mesićev ured prebaci za civilne invalide Domovinskog rata'

Iako su njegovi predstavnici u Vladi već potvrdili državni proračun, mostovci su ga u Saboru odlučili još malo prekrojiti.

16.3.2016.
8:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Most je u saborsku proceduru uputio nekoliko amandmana vezanih uz državni proračun. Jedan od njih odnosi se na smanjenje iznosa namjenjenog Uredu bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića za 600 tisuća kuna, te preusmjeravanje tog novca na civilne invalide Domovinskog rata. "To predlažemo jer su civilni invalidi godinama nepravedno zanemarivani te se za njih nije našao adekvatan iznos u proračunu, a sve u svrhu izjednačavanja njihovih prava s pravima ostalih stradalnika Domovinskog rata", pojašnjavaju u Mostu.

Most je uz to s HSLS-om u saborsku proceduru po hitnom postupku uputio i dva amandmana kojima mijenjaju iznos predviđen za rad političkih stranaka. Ali i iznos predviđen za znanost. U prvom amandmanu predlažu da se iznos za stranke umanji te da više ne iznosi 62.850.000 kuna već 48.000.000,00 čime bi bio manji nego u 2015. Istovremeno, stranke bi godišnje iz proračuna dobivale onoliko koliko je država zaradila. Što više država zarađuje, stranke će dobiti više, piše Dnevnik.hr

Stranke više ne bi profitirale na svojoj rastrošnosti

'Ove godine imamo oko 65 milijuna, koliko je predviđeno novim proračunom, a prošle godine je za političke stranke bilo izdvojeno 55 milijuna kuna. Mi se sada zalažemo da se taj iznos smanji na 48 milijuna kuna', objasnio je kazao je predsjednik kluba zastupnika HSLS, HSLS, BUZ i nezavisne zastupnice Gordane Rusak, Dario Hrebak, te dodao kako je u saborsku proceduru na usvajanje poslan i drugi amandman u kojem predlažu da se razlika od 17 milijuna kuna prebaci za razvoj Hrvatske zaklade za znanost.

Prema Hrebakovim riječima, za smanjenje iznosa za rad stranaka bit će potrebno mijenjati i zakon, jer su dosadašnja izdvajanja bila vezana uz rashode, ali on ne vidi razlog zbog kojeg to neka stranka ne bi prihvatila.

Mostovac Ivan Kovačić pojašnjava kako bi novim zakonskim aktima koeficijent od 0,05 posto bio 0,075 postoa, ali da se ne bi množio s rashodima već s poreznim prihodima iz protekle godine. Tako više, kaže, neće biti dosadašnjeg "ne fer" principa po kojem su stranke sukladno svojoj rastrošnosti dobivale sve više novca. Novim načinom obračuna stranke bi se solidarizirale sa svima na koje su rezovi utjecali, smatraju u Mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali