Ne bi morao ni osigurati posebnu zaštitu na radu trudnicama, maloljetnim radnicima i radnicima sa smanjenim radnim sposobnostima, a bez pardona bi od radnika mogao tražiti da rade u građevinama opasnim za sigurnost i zdravlje. Na očevid u slučaju teže, smrtne ili skupne ozljede na radu ne bi trebao pozvati povjerenika za zaštitu na radu. Sve to, ali i mnogo više, ispušteno je u novom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskog sustava kojem je na čelu Mirando Mrsić. Javna je rasprava u tijeku iako prijedloga nema na službenim stranicama ministarstva (koja je još u izradi), a o prijedlogu nisu konzultirani ni socijalni partneri ni Nacionalno vijeće za sigurnost na radu pa ga Nezavisni hrvatski sindikati nazivaju – ruglom demokracije, piše Večernji list.

'Ulagivanje krupnom kapitalu'

"Važeći zakon bolji je, što potvrđuje i činjenica da smo poglavlje o zaštiti na radu zatvorili. Novi je prijedlog općenit, a pravilnicima se tek sredinom 2014. trebaju urediti detalji, što je nedopustiva kontradikcija", ističe dr. sc. Svjetlana Šokčević iz NHS-a, članica Nacionalnog vijeća za sigurnost na radu i profesorica na Visokoj školi za sigurnost, jedna od vodećih stručnjakinja u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u Hrvatskoj.

Šokčević je zakonski prijedlog nazvala "degutantnim ulagivanjem krupnom kapitalu" te zbog vidnog pada legislativne kvalitete situaciju ocijenila zrelom za obraćanje uredu delegacije EU u Zagrebu. "Ministar Mrsić ne zna raditi svoj posao. Prestanite prodavati maglu o jednostavnom zakonu jer su život i zdravlje u većoj ingerenciji od ministrove!", poručuje dr. Šokčević.