Play ponuda

MATE RIMAC SELI TVRTKU: / 'Na žalost, neke stvari idu dosta sporo pa i dalje moramo 'krpati' i pronalaziti polurješenja'

Image
Foto: Pixsell
15.3.2021.
8:28
Pixsell
Play ponuda

Poduzetnik Mate Rimac, suvlasnik Rimac Automobila, objavio je da će se do izgradnje velikog kampusa dio Rimac Automobila preseliti u prostore bivšeg Peveca na Jankomiru, zapadnom ulazu u Zagreb.

Rimac je tu odluku objavio na Facebooku naglasivši kako im manjak prostora već godinama otežava poslovanje. Rimčevu objavu prenosimo u cijelosti.

Image
RIMAC SELI U STARI PEVEC NA JANKOMIRU: /

'Hrvatska doista nema prikladnih prostora za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju'

Image
RIMAC SELI U STARI PEVEC NA JANKOMIRU: /

'Hrvatska doista nema prikladnih prostora za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju'

Planiraju graditi Campus kao dugoročno rješenje

"Kako vrlo brzo rastemo (kako brojem ljudi, tako i brojem projekata i proizvodnih linija), već godinama muku mučimo sa prostorom pa smo tako raštrkani na 10 lokacija (14 objekata u devet gradova i tri države) što nam jako otežava poslovanje. Mislim da je dobro poznato da već dugo vremena planiramo graditi Campus – naše dugoročno rješenje za problem lokacije. Na žalost, neke stvari idu dosta sporo pa i dalje moramo 'krpati' i pronalaziti polurješenja. Tako smo nedavno otvorili R&D ured za 400+ ljudi u Zagrebu. Još nismo objavili nikakve slike ili detalje oko te lokacije – budemo uskoro.

Kako će realizacija Campusa trajati još neko vrijeme smo posljednjih mjeseci intenzivno tražili prostor koji će nam omogućiti preživljavanje do Campusa. Tražili smo prostor od minimalno 15.000 m2 u Zagrebu i okolici. Valjda nema prostora kojeg nismo obišli – čak smo išli toliko daleko da smo gledali sulude kombinacije tipa stari putnički terminal Zračne luke (Pleso), razne šoping centre (Mandi, West Gate, Tekstil Promet…), stare industrijske zgrade (Gredelj, Viadukt, hrpa nekih zapuštenih starih tvornica) itd.

'Nema prikladnih prostora za ozbiljniju proizvodnju'

Mislim da smo doslovno pogledali sve što i približno može zadovoljiti uvjete (čak i prostore dosta daleko od Zagreba) i zaključak je – Hrvatska doista nema prikladnih (i dostupnih) prostora za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju. Neke lokacije se možda i mogu iskoristiti ali nisu prikladne radi zone u kojoj se nalaze ili vlasničkih/imovinsko-pravnih statusa (npr. Gredelj) ili imaju već ugovoren dugoročni najam pa je nemoguće početi koristiti zgradu u nekom razumnom roku (primjerice bivša Magma u Jaski, koja bi nam bila najbolje rješenje).

Sad bar znamo da smo prošli baš sve i na temelju svih dostupnih podataka donijeli najbolju odluku. Ili zapravo – najmanje lošu. 'Loša' zato što moramo uložiti jako puno novaca u prostor koji ćemo koristiti samo nekoliko godina dok se ne preselimo u Campus. Ali, to je valjda cijena rasta (i lokacije gdje nema dostupnih industrijskih postrojenja).

Na privremenoj lokaciji radit će 400-500 zaposlenih

Odlučili smo se za bivši Pevec na Jankomiru – prostor od nekih 25.000 m2. Znam, daleko od savršenog, ali uzimajući sve u obzir ovo je doista bila jedina moguća opcija. Radovi su u punom jeku i kroz četiri-pet mjeseci bismo trebali imati 400-500 zaposlenih na lokaciji. Ovdje će biti smješten dio proizvodnje, industrijalizacija, dio razvoja i drugi dijelovi našeg poslovanja.

Kao i kod svih naših lokacija – unatoč kratkom vremenu korištenja, potrudit ćemo se urediti lokaciju da bude reprezentativna i ugodna za boravak/rad. Nadam se i ture/obilasci biti mogući do kraja godine", napisao je Rimac u objavi na Facebooku dodavši da će detalje projekta Campus objaviti tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Play ponuda
Play ponuda