STIŽU POSEBNI SPREMNICI: / Staru odjeću i obuću nosit ćemo u trgovine

Image
Foto: Thinkstock
8.7.2015.
10:31
Thinkstock
Play logo

"Otpadni tekstil i obuća jedna je od sedam kategorija otpada koju želimo odvojeno prikupljati i reciklirati te smo izradili prijedlog Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući kojim uređujemo taj sustav. Ovo je važno za građane jer će na jednostavan način moći reciklirati tekstil i obuću. Više neće trebati ići do reciklažnih dvorišta već će otpadni tekstil moći ostaviti u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom. Važno je i za gospodarstvo jer će se tvrtkama koje recikliraju otpadni tekstil smanjiti troškovi proizvodnje i na taj način podupiremo otvaranje zelenih radnih mjesta", izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom izrade prijedloga Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući koji je krenuo u javnu raspravu.

Donošenjem Pravilnika uspostavit će se sustav odvojenog sakupljanja otpadnog tekstila i obuće. Iz Ministarstva napominju da je sve to dobro za okoliš jer otpadni tekstil neće završiti na odlagalištima već ponovo u industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će biti na vidljivom mjestu

Pravilnikom se predlaže da svi proizvođači tekstila i obuće u prodajnom prostoru većem od 400 m2 ili njegovoj blizini na vidljivom mjestu postave spremnike za skupljanje otpadnog tekstila i obuće za vrstu robe koju prodaju.

Tako bi primjerice trgovine tepisima morale osigurati spremnike za otpadne tepihe, a dućani s robom spremnike za otpadnu robu. Propis bi važio za sve tvrtke, građane i obrtnike koji se profesionalno bave razvijanjem, proizvodnjom, preradom, obradom, prodajom, te uvozom ili izvozom proizvoda od tekstila.

Od 1. siječnja 2016.

Sakupljeni otpadni tekstil i obuća predavali bi se tvrtkama ovlaštenim za sakupljanje te vrste otpada. Kako bi se trgovci tekstilom i obućom mogli prilagoditi novim propisima Pravilnik će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki građanin Hrvatske godišnje proizvede 12 kilograma takvog otpada

Podaci Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je 2013. proizvedeno 1.299.577 tona miješanog komunalnog otpada. Prema analizi Ministarstva zaštite okoliša i prirode otpadni tekstil i obuća čine 3,71% sastava miješanog komunalnog otpada. Tako je svaki građanin Hrvatske u prosjeku godišnje proizveo oko 12 kilograma otpadnog tekstila i obuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenje Pravilnika još je jedan korak prema tome da učinkovitije gospodarimo resursima čime doprinosimo održivom razvoju, a time čuvamo okoliš i stvaramo preduvjete za nova radna mjesta.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo