'U Vladi ne znaju, dobre namjere nisu dovoljne'

Hrvatski BDP u trećem tromjesečju 2012. pao je 1,9 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je u petak Državni zavod za statistiku.

1.12.2012.
15:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Ivo Josipović na redovnom se primanju građana na kavu u Uredu predsjednika dotaknuo mnogih aktualnih tema pa je tako i komentirao pad BDP-a. "Pad BDP-a je, naravno, loša vijest. Možda je za stručnjake i očekivana, ali to nikome nije drago čuti. Ako pitate što je izlaz, ima samo jedan - investicije, poticanje gospodarstva, micanje administrativnih barijera ne samo za velike investicije nego, rekao bih, i za malo gospodarstvo", rekao je Josipović.

Što se tiče Slavka Linićasukoba ministra financija , predsjednik nije zauzimao strane. Kazao je da "sasvim sigurno ima i određenog mentaliteta koji se previša oslanja na državu i previše očekuje od države, ali ta vrsta slabosti gospodarstva ne eskulpira državu da učini sve što je u njenoj moći da što više ojača investicijsku klimu i uvjete gospodarenja".

Maras i Opačić ne smatraju da je kriva Vlada

Pad BDP-a komentirao je ministar poduzetništva Gordan Maras, koji je stao na Linićevu 'stranu' i pozvao Udrugu poslodavaca da svoju imovinu stave u funkciju.

"Vidimo da u izvršnom odboru HUP-a sjede mnogi oni koji drže visoke cijene stanova na tržištu da se ne mogu prodavati. I normalno da kritiziraju kada se pokušava stimulirati stavljanje imovine u funkciju i na neki način poticati gospodarsku aktivnost", rekao je Maras, koji je kazao i da očekuje pad BDP-a do 2 % i u zadnjem tromjesječju.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić je također komentirala porazne rezultate. "Nažalost, u našoj zemlji ne postoji dovoljna svijest da moramo ulaziti u određene promjene i gdje god krećemo u neke izmjene tu su užasno veliki otpori. Morat će ljudi shvatiti da ne može više ovako", kazala je Opačić.

Dobra namjera nije dovoljna

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši SDP-ov strateg Ljubo Jurčić za pad BDP-a odgovornima smatra Banske dvore. Podsjeća na lanjsko upozorenje, za mandata prethodne vlasti, na mogući pad od 1,5 do 2 posto, koji se nažalost sad i ostvario.

"Mi smo sad suočeni s tom situacijom gdje se radi najviše o neznanju iako se možda radi o dobroj namjeri, ali ona nije dovoljna da se dobro napravi", kazao je Jurčić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali