Proteklih dana, naime, zelena salata sorte putarica i kristalka na tržnici u Belišću prodavana je po cijeni od 16 kuna za kilogram, a u prodavaonicama je dosezala i cijenu od 8 kuna za glavicu, a ponegdje čak i 25 kuna za kilogram!

Situaciju na tržištu koja je nemalo iznenadila kupce pojasnio je član Skupštine Hrvatske poljoprivredne komore i sam uzgajivač povrća u plastenicima, Valpovčanin Damir Gebaj, koji tvrdi da su tako visoke cijene salate zapravo posljedica njezine nestašice na domaćem tržištu.

'Salate jednostavno više nema'

"Uzgajivači povrća u plastenicima koji su jesenas sadili salatu za Božić i Novu godinu, zbog blage i temperaturno odlične jeseni, imali su salatu ranije nego su to planirali, a slična priča ponovila se i s onim uzgajivačima koji su sadnju salate tempirali tako da je imaju dovoljno sada, a ona je došla prije gotovo mjesec dana i mnogima poremetila planove. Sva salata, uključujući i onu koju sam ja imao, tada je bila pobrana, prodana i salate u domaćim plastenicima jednostavno više nema", kaže Gebaj za Glas Slavonije.

Taj cijenjeni valpovački povrtlar napominje da je riječ o specifičnoj situaciji, jer je u ovo dobra godine cijena domaće salate zbog velike ponude trebala zapravo padati, a ne rasti i da ne može sa sigurnošću reći gdje se nabavlja salata koja se ovih dana prodaje u prodavaonicama.

Domaće salate neće biti

"Zbog vremenskih uvjeta ova je godina doista ćudljiva i teško da će domaće salate iz plastenika još biti u ponudi, jer svi povrtlari u plastenicima zbog dugotrajne hladnoće koja je vladala i već dobranog kašnjenja u rokovima, ubrzano rade na sadnji paprike, rajčice i drugog povrća, a salata trenutačno nije u tim planovima",- poručuje povrtlar.