Kako zamijeniti stan u Zagrebu za kuću na moru?

Posrećilo vam se oko zamjene nekretnine. Za kuću na moru uspjeli ste pronaći stan u Zagrebu. Vi ste pogledali stan, a druga strana kuću na moru.

28.10.2010.
12:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zamjene nekretnina nisu previše popularne u Hrvatskoj, zbog čega ih većina agencija ni nema u ponudi.

Put nije jednostavan, no ako doista u zamjeni ljudi uspiju pronaći onakvu nekretninu kakvu su tražili, i ako su obje strane zadovoljne cijenom, tada to može biti jednostavnije od klasične kupoprodaje.

Marijan Lukšić, direktor agencije za nekretnine Sanek d.o.o. iz Samobora, savjetuje da za svaku nekretninu prvo treba provjeriti vlasničku i građevinsku dokumentaciju. Konkretno, u ovom slučaju za stan treba priložiti i provjeriti izvadak iz zemljišne knjige (vlasništvo, terete, plombe, zabilježbe), uporabnu dozvolu za zgradu ili završno izvješće nadzornog inženjera (treba utvrditi da je zgrada legalna, da je sagrađena u skladu s građevinskom dozvolom).

Za kuću, pak, treba priložiti kopiju katastarskog plana, posjedovni list, izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu, projektnu dokumentaciju koja čini sastavni dio dozvole, uporabnu dozvolu ili završno izvješće nadzornog inženjera.

Lukšić za Pametnu kunu upozorava da uvijek treba provjeriti vlasništvo, terete, zabilježbe, plombe, utvrditi je li objekt lociran i sagrađen u skladu s izdanom dozvolom i odobrenom projektnom dokumentacijom. Također, treba provjeriti odgovara li parcela u naravi situaciji u katastru.

Lukšić pojašnjava da svaka strana definira cijenu svoje nekretnine, te se utvrđuje eventualna razlika vrijednosti, odnosno tko će kome i koliko doplatiti. Kad je utvrđeno činjenično stanje i usuglašene cijene, stranke potpisuju ugovor o zamjeni nekretnina.

Pored ostalog, ugovorom će se definirati stupanje u posjed i vlasništvo, te će ugovorne strane ovlastiti jedna drugu da mogu izvršiti uknjižbu vlasništva na nekretnini koju dobivaju u toj zamjeni.

Kao i kod kupoprodaje, i kod zamjene nekretnina plaća se porez na promet nekretnina. Svaka strana plaća porez na nekretninu koju ugovorom dobiva. Poreznu prijavu treba podnijeti svaka ugovorna strana u roku 30 dana od dana zaključenja ugovora.

Prethodni članci:

arti-201009160878006 arti-201010140324006 arti-201009280697006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali