Kako brzo uštedjeti novac - moguće je čak i u Hrvatskoj

Rijetko tko u Hrvatskoj može uštedjeti novac. Ipak postoji nekoliko načina koji će vam u džepu ostaviti koju kunu više i to vrlo brzo.

17.10.2014.
6:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pokušajte prodati ono što vam ne treba

Vjerojatno u gomili stvari koje imate u svojem domu možete pronaći ono što ne koristite već duže vrijeme. Izvadite ih iz svojih ormara, ostava, garaža složite na hrpu i napravite popis. Dobro razmislite što bi vam ipak u budućnosti moglo koristiti. Sada imate mogućnost da postavite svoj oglas za prodaju. Još jedna mogućnost postoji, a to je otići na poznati zagrebački buvljak.

Jedite kod kuće kada god možete

Živimo u užurbanom svijetu u kojem imamo jako malo vremena za kuhanje i pripremu ručka. Najlakše je otići u neki restoran, lanac brze prehrane i kupiti hranu i piće, naručiti pizzu, ćevape... No, ako ipak želite bar malo uštedjeti kuhajte doma. Jeftinije je kupiti namirnice i skuhati kod kuće. Često to mogu biti najrazličitija variva, saftovi, salate, razne tjestenine koje vam neće uzeti puno vremena, ali će uštedjeti novac.

Ponesite hranu od kuće

Najjeftinije je svakako za posao pripremiti neki ručak koji ćete ponijeti na svoje radno mjesto. Često gledate kolege na poslu koji to prakticiraju već dugi niz godina. Ugledajte se na njih, spremite neko jelo, spakirajte u posudu i donesite. Neku hranu koju skuhate kod kuće možete i smrznuti i prije posla zagrijate. Time ćete izbjeći skupe menije u restoranima i zalogajnicama.

Radite prekovremeno

Naravno ovo se preporuča onima koji su sigurni da će im poslodavac za prekovremeni rad isplatiti novac koji su zaslužili. Budući da u Hrvatskoj postoji trend neisplate plaća, a o prekovremenima da se i ne govori, ovo preporučamo samo onima koji imaju poštene poslodavce koji će njihov trud nagraditi.

Pronađite dodatni posao

Teško je u Hrvatskoj pronaći bilo kakav posao, a kamoli onaj dodatni. No, oni koji imaju posao od 8 radnih sati uvijek se mogu odlučiti da pronađu i neki dodatni manje zahtjevni poslić kako bi spremili koju kunu više. Male plaće u Hrvatskoj često su razlog da ljudi rade i kada se vrate sa stalnog posla.

Nađite cimera

Ovo je za samce najbolja opcija. Zajedno ćete plaćati najamninu, podijeliti troškove režija i ostat će vam opet više novca. Tu naravno treba paziti da to ipak bude netko poznat kome vjerujete i tko je pouzdan.

Pregledajte sve račune i odredite prioritete

Komunalije se moraju plaćati inače slijede problemi kao što smo već navikli. No, primjerice plaćate račun za internet i paket s 30 TV programa koje uopće ne gledate. Odustanite od plaćanja paketa za TV, račun će biti manji. Plaćate aerobik, teretanu, ples ili slično. Prekinite, jeftinije je voziti bicikl, rolati se, šetati, trčati, planinariti. Odvrnite glazbu i plešite. U današnje vrijeme na internetu možete pronaći toliko video snimki gdje vas poznati savjetuju kako poboljšati svoj izgled, vježbajte uz njih.

Kupujte na sniženjima i akcijama

Pratite akcije i sniženja u trgovačkim centrima. Napravite popis onoga što vam treba. Pozovite i prijatelje, kolege s posla ili obitelj, podijelite troškove prijevoza i krenite redom.

I na kraju sjednite, svoje troškove stavite na papir. Pogledajte na što vam odlaze kune, provjerite imate li još prostora da uštedite. Vjerujte, svakako ćete ih pronaći.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali