Jakovčić: Vino spaja ljude i produhovljuje Istru

U organizaciji udruge vinara i vinogradara Istre, Vinistre, u Poreču je otvorena osamnaesta Vinistra, jedna od vodećih izložbi vina i vinarske opreme u Hrvatskoj i regiji. U periodu od 13. do 15.

13.5.2011.
17:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izložbu su pred sportskom dvoranom Žatika, mjestu održavanja, otvorili župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Vinko Milat, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za regionalni razvoj Šime Vidulin, generalni direktor Međunarodne organizacije vinove loze i vina Federico Castellucci, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić te Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra.

'Cilj nam je od Istre napravit uspješnu regiju za proizvodnju vina'

U ime Grada Poreča, okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Edi Štifanić, pohvalivši vinare za trud koji ulažu kako bi njihova vina svakim danom bila bolja. Predsjednik udruge Vinistra, Ivica Matošević, u svom je govoru istaknuo kako je izložba izrasla iz lokalne u svjetsku manifestaciju.

"Recept uspjeha je zajedništvo. Niti jedan vinar nije uspio ako iza njega ne stoji slika uspješne regije. Nama je cilj od Istre napraviti upravo to", izjavio je Matošević.

U ime Hrvatske gospodarske komore, Šime Vidulin je istaknuo kako su upravo istarski vinari doprinijeli da Vinistra postane ono što jest, dok je Vinko Milat, u ime Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, dodao kako je Istra, s 5000 hektara vinove loze i jednako toliko maslina, primjer uspjeha.

'Moramo proizvoditi i plasirati proizvode kroz turizam'

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, ocijenio je kako izložba Vinistra šalje poruku da se mora proizvoditi.

"Predugo smo se zalagali samo za turizam. To, međutim, nije dovoljno – mi moramo proizvoditi. Naši se proizvodi tada moraju plasirati kroz turizam. Treba pozdraviti one koji su proizveli i koji će proizvoditi, jer iz toga proizlaze radna mjesta", dodao je Mesić.

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić, rekao je da je upravo vino ono što spaja ljude i produhovljuje Istru.

"Kada smo pokretali Vinistru prije osamnaest godina, nismo mogli niti vjerovati da ćemo doseći ove razine", zaključio je Jakovčić.

Među 130 izlagača, na Vinistri će se predstaviti vinari, uljari, proizvođači rakije te proizvođači opreme. Svoje kuhinje će u sklopu Vinistra Gourmeta 2011. – Radin R Gourmeta predstaviti neki od vodećih restorana regije – Valsabbion i Monte iz Hrvatske, Hiša Franko uz Stanciju Kumparička iz Slovenije, Ristorantino Da Issa iz Italije te Zur Hube iz Austrije. U sklopu događanja AZZRI-okusi i mirisi Istre, predstavit će se LF Catering i chef Robert Perić, restoran San Rocco, konoba Morgan i Agrolaguna vina, Zlatko Gall, hotel Adriatic Kempinski te Steak house Old River. Izložbu će, među ostalim, obilježiti i okrugli stol na temu budućnosti udruženja vinarstva, kao i događanje pod pokroviteljstvom uglednog svjetskog brenda ljubitelja cigara - Habanos Moments 2011., s gostovanjem jednog od vodećih stručnjaka o cigarama, Simona Chasea – te odabir najbolje malvazije prema mišljenju publike.

Generalni pokrovitelj Vinistre je Istarska županija, pokrovitelji Grad Poreč, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna organizacija vinove loze i vina (OIV).

Vezani članci:

arti-201105110217006 arti-201105060658006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali