Play ponuda

Nakon što su osvojili Japan, šire se i zapošljavaju nove radnike

shimmer fallback

U Jadran-tuni u Biogradu u petak je svečano puštena u rad nova hladnjača kapaciteta 5.

23.12.2012.
9:03
Play ponuda

Prema riječima Milana Mandića, predsjednika uprave Jadran-tune, investicija vrijedna 16 milijuna kuna, koju je u rad pustio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, višestruko je značajna za tvrtku jer će omogućiti zamrzavanje do 15.000 kašeta ili 100 tona dnevno srdele i druge plave ribe. Ona je dosad služila uglavnom za potrebe farme tuna, a sada su ispunjeni svi preduvjeti za širenje preradbenih kapaciteta tvrtke i 40 posto, o čemu već postoji pismo namjere za azijsko tržište i dodatno bi se zaposlilo 60 žena.

Zanimljivo je da se samo tri hrvatske tvrtke, među kojima i Jadran-tuna, bave pravim uzgojem tune, dok se u ostalim zemljama pod "kapom" ICCAT-a (Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna) bave samo tovom odraslih jedinki, pišeVečernji list. Sva tuna završava na stolovima Japanaca, koji za tu delikatesu iz Jadrana ove godine plaćaju manje, oko 1.900 jena za kilogram (15-16 eura), dok je lanjska cijena bila oko 2.000 jena. Čelnik Jadran-tune kaže kako je to zato što je ICCAT u ovoj godini povećao proizvodnu kvotu za tune za 2.000 tona, ali se niža otkupna cijena od oko 10 posto očekuje i dogodine s obzirom na to da ni japansko gospodarstvo nije pošteđeno krize.

Bez ijednog otpuštenog radnika

Ova tvrtka ulaže i u solarnu energiju. Pri završetku je, naime, gradnja fotonaponske solarne elektrane, gdje tvrtka ima 6.000 kvadrata krovne površine i trafostanicu u vlasništvu snage 2 megavata, kojima se podmiruju potrebe za visokim naponom čitave industrijske zone u Biogradu na Moru. Ni Jadran-tuna, koje 80 posto u strukturi vlasništva čine lokalni ribari, nije imuna na krizu. No, Mandić ističe kako politika tvrtke nije megalomanska i danas treba biti zadovoljan što u svih 16 godina poslovanja nikoga nisu otpuštali, čak ni u najvećoj krizi, te da se u tvrtki redovito isplaćuju plaće i dobit ulaže u nove investicije.

Play ponuda
Play ponuda