Hrvatska ostvarila uspjeh kakav ne pamti zadnjih 20 godina

shimmer fallback

Hrvatska je na pragu ulaska u EU postigla ''uspjeh'' nezabilježen u gotovo dva desetljeća: prestala je trošiti više nego zarađuje, objavio je ministar financija.

16.4.2013.
16:20
Play logo

Ministar financija Slavko Linić izjavio je tijekom saborske rasprave o rebalansu da je Vlada dovela državni proračun ''gotovo do primarnog suficita'', što znači da ovogodišnja redovna potrošnja iz državne blagajne – kad se odbiju troškovi za kamate za otplatu dugova – po prvi put ne bi trebala biti veća od prihoda koji će se ubrati od poreza.

Još veće iznenađenje priredila je Hrvatska narodna banka koja je prije dva tjedna objavila da je cijela država prošlu godinu završila u plusu, prvi put otkako vodi takvu statistiku. Imala je suficit na tekućem računu platne bilance od 35,4 milijuna eura. Istina, uvoz je i dalje znatno veći od izvoza, ali kad se uzmu u obzir zarade od turizma te drugi priljevi novca iz inozemstva, Hrvatska je lani izašla iz financijskog minusa, što bi trebalo značiti da izlazimo iz krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo mrtav čovjek je u ravnoteži'

No, Ljubo Jurčić takav razvoj događaja ne vidi kao znak oporavka, već kao posljedicu i potvrdu krize, piše Novi list.

''Još sam prije nekoliko godina rekao da će prvi učinak krize biti uravnoteženje naše bilance plaćanja'', podsjeća Jurčić. Spominje da je do uravnoteženja došlo zbog smanjivanja uvoza te pada standarda hrvatskih građana, koji sve manje troše.

Play logo

''Sada smo u dobroj situaciji što se tiče javnih financija. Ali dugoročno smo u lošoj situaciji, jer posljedica svega toga je pad proizvodnje, zaposlenosti i izvoza'', tvrdi on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To pokazuje da se stezanjem remena i štednjom ne može izaći iz krize. Zbog toga će nam još više pasti proizvodnja, pa ćemo nakon nekog vremena morati opet rezati potrošnju. Sada je pitanje želimo li stabilne javne financije, ili poticanje potrošnje, gospodarskog rasta i zapošljavanja. Samo mrtav čovjek je u ravnoteži. On nema temperature'', upozorio je Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo