HRVATSKA PODUZETNICA DVA PUTA KRETALA OD NULE I USPJELA: / Izvukla se iz bankrota i danas zapošljava 75 ljudi

'Bankrot i razvod bili su moj ‘okidač’ da krenem dalje. Te ratne ‘93. tražila sam svoju tržišnu nišu.

11.12.2018.
23:10
Marko Prpic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Čovjek mora razvijati zahvalnost za dobar tim i naučiti kako da ostane čvrsto na zemlji. Također, poduzetnik mora osluškivati promjene na tržištu, prilagođavati im se i educirati se, kako bi ostao uvijek konkurentan", kaže Josipa Maslač Petričević, vlasnica obrta Naftalina, jednog od vodećih proizvođača u tekstilnoj industriji s proizvodnjom uniformi, radne odjeće i tekstila za opremanje interijera.

No, nije sve bilo tako 1982. kada ke Petričević prvi put krenula u posao od početka, niti drugi put 1993. kad je ponovno doživjela dno i morala se podići.

Prvi početak i uzlet nakon bankrota

Za prvi poduzetnički pothvat odlučila se još na prvoj godini Pravnog fakulteta i to kako bi sams financirala svoju edukaciju. Pokrenula je proizvodnju odjeće od trapera i prodavala u nekoliko trgovina diljem države. No već druge godine postala je mama i poslovne okolnosti su se zakomplicirale. U jednom trenutku umalo je ostala i bez kuće u kojoj je živjela, ali onda joj je pomogao jedan odvjetnik kojeg se i danas s radošću sjeća. Odlučuje se potom još jednom vartiti u poduzetničke vode.

"Moj stvarni poduzetnički početak dogodio se 1993., i to nakon što sam prošla kroz razvod, preživjela financijski bankrot, a moja majka doživjela moždani udar. Bankrot i razvod bili su moj ‘okidač’ da krenem dalje. Te ratne ‘93. tražila sam svoju tržišnu nišu. Logično je bilo da se uključim u šivanje uniformi, ali odluka da dizajniramo i šivamo uniforme za security tvrtke zapravo je bila odskočna daska za dobro poslovanje", ispričala je za 24sata dodajući kako je ulaskom u posao šivanja uniformi posao širila dalje i zapošljavala ljude.

Razvoj poslova sa Švedskom i nagrađivanje radnika

Nekoliko godina kasnije, klijentima je Petričević ponudila i usluge održavanja tekstila, na temelju čega je pokrenuta i usluga praonice.

"Svako tržište je izazov i morate dobro analizirati i odlučiti u koje projekte ući. Naša baza je tekstil i mi smo ponudili tržištu dizajn i uslugu šivanja uniformi. Proširili smo poslovanje na interijere, pa za naše kupce šivamo zavjese, tapeciramo namještaj i logično nam je bilo da zaokružimo uslugu krajnjem korisniku s praonicom rublja. Danas smo prisutni na domaćem, slovenskom i BiH tržištu, a posljednjih pet godina razvijamo i poslove sa Švedskom, gdje radimo za modne brendove kao što su Nufferton, Valerie i Modes", ističe Josipa Maslač Petričević dodajući kako zapošljava 75 radnika kojima se plaće kreću od 4000 do 7500 kuna, ali koje i nagrađuje božićnicama, uskrsnicama, regresima, ali im i pomaže u slučaju rođenja djetea, ili smrtnog slučaja u obitelji.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali