Play ponuda

Hrvati radije čuvaju novac u 'čarapi' nego u banci

shimmer fallback

U Hrvatskoj samo 18 posto građana štedi u bankama uz kamatu, a čak 25 posto njih novac čuva kod kuće. Naravno, oni koji uopće imaju od čega štedjeti.

18.3.2014.
10:17
Play ponuda

Naime, istraživanje Gfk Instituta pokazalo je kako među Hrvatima vlada veliko nepovjerenje prema čuvanju novca u bankama. Štediše strahuju da iz nekog razloga neće moći doći do svog novca u trenutku kada im bude najpotrebniji te od najavljenog oporezivanja štednih uloga, Loša iskustva građana sa štednjom svako malo pune novinske stupce. Jedno ima i Osječanka Tanja.

"Otkako se rodio sinu sam uplaćivala štednju u banci. Svaki mjesec 200 kuna, plus sav novac koji je dobivao od rodbine dok je bio mali, za krštenje, rođendane, blagdane... Skupilo se kroz godine 42 tisuće kuna. Kada je napunio 15 godina odlučila sam preseliti se u veći stan da bi on mogao imati svoju sobu. Želio ju je urediti po svome, imati novi namještaj, računalo, televizor i odlučila sam podići polovinu novca s njegove dječje štednje da mu to omogućim. No, nisam to mogla prije nego što sam prošla groznu i dugotrajnu proceduru s Centrom za socijalnu skrb koji me je optuživao da sam loša majka koja želi živjeti na račun svog djeteta', ispričala je samohrana majka za Glas Slavonije.

Kada se novac kod kuće drži postoji opasnost od provalnika i lopova. Policija stoga savjetuje ljudima koji imaju nešto ušteđevine da je dobro sakriju te se o tome ne povjeravaju niti najbližima. http://www.glas-slavonije.hr/229430/1/Cetvrtina-stedisa-u-strahu-od-poreza-cuva-novac-u-kuci

Play ponuda
Play ponuda