Hoće li GMO nakon ove odluke preplaviti europske zemlje?

13.6.2014.
11:00

"Sve države, osim Belgije i Luxembourga, pristale su na taj kompromis", rekao je grčki ministar zaštite okoliša Ioanis Maniatis, čija zemlja predsjeda EU-om.

Novi zakonski okvir omogućuje svakoj državi članici da zabrani uzgoj GMO-a na cijelom ili dijelu svojeg teritorija iz razloga kao što su javni red, upravljanje teritorijem ili borba protiv širenja GM sjemenja.

Nema zabrane tranzita

Države članice koje se protive GMO-u neće s druge strane moći zabraniti tranzit odobrenih GM kultura preko svojeg teritorija. Dogovor otvara mogućnost za uzgoj GMO-a u EU.

"Novi sustav jamči državama mogućnost izbora, žele li uzgajati GMO ili ne", kazala je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal.

Luksemburška ministrica Carole Dieschbourg izrazila je, međutim, rezerviranost prema dogovoru strahujući od "vala odobrenja GM kultura" u EU.

Belgija je također bila suzdržana jer strahuje od prekograničnog širenja GM sjemena.

Sve još treba odobriti Europski parlament

Politički dogovor država članica treba još prihvatiti Europski parlament.

Četiri GM kulture dobile su dozvolu za uzgoj u EU, no za sada se uzgaja samo jedna - kukuruz MON810 američkog Monsanta, koji je zatražio produljenje dozvole. Taj kukuruz uzgaja se u Španjolskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Češkoj i Slovačkoj. Osam država članica zabranilo ga je. Od drugih, dva kukuruza (BT176 i T25) i krumpira Amlfore, se odustalo.

Šest kultura u redu za dozvolu

Dozvolu za uzgoj čeka još šest GM kultura, među kojima kukuruz TC1507 koji je proizveo Pioneer. Svi su dobili zeleno svjetlo Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Monsanto ne namjerava podnositi nove zahtjeve za odobrenje uzgoja GM kultura u EU i orijentirat će se umjesto toga na druge dijelove svijeta.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali