VRATITE KUNE, EVO VAM NOVE / Provjerite svoje novčanike - možda lovu treba zamijeniti, a možda imate i jednu posebnu novčanicu koja vrijedi 500 eura

Klijenti mogu vrlo lako prepoznati koja je novčanica nevažeća zbog toga što ona ne sadrži podloge prelijevajuće boje

22.6.2021.
19:46

Hrvatska narodna banka zamjenjuje sve nevažeće novčanice kuna bez naknade i vremenskog ograničenja svakome tko ih donese osobno na blagajnu HNB-a.

Dosada su povukli iz opticaja sedam serija novčanica od pet, deset, 50, 100 i 200 kuna, od kojih je njih šest izdano 1993. godine, a jedna dvije godine kasnije. Do dana današnjeg 9,5 milijuna takvih nevažećih novčanica, od ukupno više od tristo milijuna tiskanih, još uvijek se nalazi u opticaju.

Rijetke novčanice

„Ovdje imamo dvije novčanice koje ne viđamo više često u optjecaju pa kako prepozanti koja je važeća, a koja nevažeća? Pa evo klijenti mogu vrlo lako prepoznati da je ovo nevažeća novčanica zbog toga što ona ne sadrži ove podloge prelijevajuće boje, kad ju zakrećemo ona se mijenja iz srebrne u zlatnu, kao što možete vidjeti tu iznad i ispod vodenog znaka i na bočnom rubu“, objasnila je voditeljica odjela u Direkciji za analizu gotovog novca u HNB-u Martina Skenderović Božičević za RTL Danas. Može se provjeriti i na stražnjoj strani prema godini tiskanja.

"Na prvoj seriji novčanice od 5 kuna iz 1993. postoji izrazito mali broj primjeraka koji na sebi nemaju potpis guvernera. Takve novčanice su poprilično rijetke, a ako su izvrsno očuvane njihova vrijednost može ići na 500 eura, pa čak i više“, pojasnio je stručnjak za numizmatiku Zlatko Viščević.

'Volim i ja nekaj za uspomenu imati'

Hrvati nikad ne provjeravaju valjanost novčanica u svojim novčanicima i čarapama. „Zapravo mi to nikad nije palo napamet moram priznati. To nekako uvijek prođe kroz ruke i ne razmišljamo previše o tome“, izjavila je Zagrepčanka Danijela Pintarić.

„Pa u većini slučajeva mi završi da nisam primijetio u novčaniku i ostavljamo sa strane“, kazao je konobar u kafiću u Zagrebu Borna Crnčević.

Neki izgleda da neće vraćati novčanice: „Ne znam. Volim i ja nekaj za uspomenu imati“, pojasnila je Magdalena Popijač iz Zagreba.

Svi koji se odluče na povrat nevažećih novčanica mogu to učiniti na blagajni HNB-a ili poštom adresiranom na HNB i uz broj svog tekućeg računa. Roka za zamjenu starih za nove novčanice nema.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen