Play ponuda

HEP / dobio ozbiljnu konkurenciju

shimmer fallback

Hrvatska elektroprivreda je dobila ozbiljne konkurente u privatnom sektoru.

18.7.2012.
12:51
Play ponuda

Od ukupno ugovorenih 378,4 milijuna, 200,2 milijuna kuna odnosilo se na ugovore sklopljene na temelju okvirnih sporazuma na više od godinu dana.

Najviše je ugovora potpisala HEP-Opskrba, koja i nakon liberalizacije drži 63 posto ovog tržišta. Lani su sklopili ugovore u vrijednosti od 238,4 milijuna kuna, pokazala je najnovija analiza Briefing e-servisa, na temelju podataka objavljenih u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN).

Druga na listi po vrijednosti sklopljenih ugovora je privatna tvrtka Korlea, koja je s javnim sektorom sklopila ugovore u vrijednosti od nešto više od 91 milijun kuna. Treći je Partner Elektrika s ugovorima vrijednim 37,9 milijuna kuna, a četvrta je Energija 2 sustava s gotovo sedam milijuna kuna ugovorenih poslova.

Preostalih oko četiri milijuna kuna otpada na poslove koje su ugovorile četiri HEP-ove Elektre.

Najveći naručitelji među onima koji su postupak proveli kroz javnu nabavu i objavili u EOJN-u su Autocesta Rijeka-Zagreb, FINA i Grad Osijek. Najveći pojedinačni ugovor jest okvirni sporazum na četiri godine s Autocestom Rijeka-Zagreb u iznosu od 31,4 milijuna kuna, a kojeg je ARZ sklopio s tvrtkom Korlea. Slijedi ugovor HEP-Opskrbe od 30,9 milijuna kuna s FINA-om, dok je treći najveći posao od 20 milijuna kuna s Gradom Osijekom opet pripao Korlei. Oba ugovora su također okvirni sporazumi na četiri godine.

Inače, u Elektroničkom oglasniku za prošlu godinu objavljen je ukupno 391 ugovor, najviše s HEP Opskrbom (219), dok je drugi Partner Elektrik (99 ugovora). To je dvostruko više od 48 ugovora koje je sklopila Korlea, no ukupna vrijednost Korleinih ugovora gotovo je triput veća od one Partner Elektrika.

Među deset najvećih ugovora, sedam ih je sklopila HEP-Opskrba, a tri Korlea. Najveći pojedinačni ugovor Partner Elektrike tek je na 15. mjestu po vrijednosti, a to je okvirni sporazum na četiri godine s Gradom Umagom u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna. Najveći posao Energija 2 sustava je na 30. mjestu: ugovor na 12 mjeseci s Hrvatskom lutrijom u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna.

Play ponuda
Play ponuda