Uložili milijardu kuna prije 2 godine, sad traže stečaj

19.9.2012.
7:05

Novoimenovani direktor Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj Robert Frdelja podnio je 17. rujna prijedlog da se pokrene stečajni postupak nad tom tvrtkom iz sustava Hrvatskih željeznica. Svi su Gredeljevi računi u blokadi od 7. rujna, tvrtka ukupno duguje 515 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine imala je gubitak 30-ak milijuna kuna.

"Moj cilj je spasiti 118 godina tradicije, proizvodnju željezničkih vozila i sva održiva radna mjesta, te je stečaj s preustrojem trenutačno za Gredelj jedino svjetlo na kraju tunela. Tako ćemo moći restrukturiranjem Gredelja spriječiti propadanje tvornice i osigurati egzistenciju određenog broja ljudi", naveo je u priopćenju direktor Frdelja.

Odustalo se od prvog plana restrukturiranja HŽ-a

Ovim zahtjevom za stečajem otkriveno je i da se odustalo od plana restrukturiranja HŽ-a, kojim je bila predviđena sanacija Gredelja i njegova podjela na dvije tvrtke, jednu koja bi se bavila gradnjom novih željezničkih vozila i drugu čija bi djelatnost bila održavanje vozila, piše Večernji list.

Prema prvobitnom planu restrukturiranja, iz Gredelja (u kojem sad radi 1.450 ljudi) trebalo je otići 350 radnika, ali sad se spominje brojka od čak 735 ljudi koji su na listi za otkaz. Predsjednik Sindikata radnika TŽV-a Gredelj Željko Starčević se zato oštro protivi pokretanju stečaja u tvrtki te preustroju jer smatra da tako žele prepoloviti broj radnika.

Gredelj je u svoje nove pogone, koji su otvoreni prije samo dvije i pol godine, uložio čak milijardu kuna. Ako se pokrene stečaj nad tom tvrtkom, to će s obzirom na broj zaposlenih biti jedan od najvećih stečajeva u Hrvatskoj, a s obzirom na uloženih milijardu kuna u nove pogodne jedan od najvećih promašaja ulaganja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali