RAST DOBITI 100 POSTO / Gotovinina tvrtka jedan od najvećih dobitnika prošle godine, a evo kako su prošli njegovi radnici

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tvrtke za uzgoj i preradu rube prošle godine su ostvarile velik rast, a tunogojilište Pelagos net farma čiji je osnivač general Ante Gotovina lani je imao 17 milijuna eura prihoda (rast od 19 posto) te 2,3 milijuna eura dobiti (105 posto više),

8.7.2023.
22:41
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Play logo

Tvrtke za uzgoj, izlov i preradu morske ribe ostvarile su prošle godine snažan rast poslovnih prihoda,  piše portal Danica. Najveća od njih, zadarski Cromaris poznat po uzgoju orade i brancina, imala je prihode od 94 milijuna eura, što je 15 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2 milijuna eura i bila je veća za čak 54 posto. U Cromarisu danas radi oko 500 ljudi. Njihova prosječna neto plaća lani je iznosila oko 1210 eura, što je za 40-ak eura manje nego predlani.

Druga ribarska tvrtka je Sardina Postira s otoka Brača. Lani su imali promet od 32,5 milijuna eura, što je čak 73 posto više nego godinu ranije. Dobit je istodobno iznosila 3,2 milijuna eura i bila je viša za gotovo 19.000 posto nego pretprošle godine. Postirska Sardina ima oko 340 zaposlenih s prosječnom neto plaćom od 721 euro mjesečno, što je samo 20-ak eura više nego godinu ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Pelagos lani imao 17 milijuna prihoda

Na trećem je mjestu tunogojilište Pelagos net farma čiji je osnivač general Ante Gotovina. Pelagos je lani imao 17 milijuna eura prihoda (rast od 19 posto) te 2,3 milijuna eura dobiti (105 posto više). Zapošljava oko 130 radnika čija je prosječna neto plaća 1003 eura (oko 100 više nego predlani).

Image
OBLJETNICA OPERACIJE MASLENICA /

Ante Gotovina obilježio važan dan i poručio: 'Spasilo nas je zajedništvo, istina je pobijedila'

Image
OBLJETNICA OPERACIJE MASLENICA /

Ante Gotovina obilježio važan dan i poručio: 'Spasilo nas je zajedništvo, istina je pobijedila'

Četvrta je Podravkina tvornica ribe Mirna Rovinj s prihodom od 12 milijuna eura (rast od 19 posto), ali i gubitkom od 1,8 milijuna eura. Zapošljavaju oko 220 radnika, što je 11 posto više, a prosječna je neto plaća lani bila 1005 eura (veća za 30 eura). Na petom je mjestu Mardešić iz Sali s prihodom od 8,3 milijuna eura., što je rast od 22 posto, te neto dobiti od 373.000 eura (24 posto više). Mardešić zapošljava 90 radnika, a prosječna neto plaća lani je iznosila 729 eura (oko 80 eura više).

Iziskuje mnogo radnika, u pravilu slabije plaćenih

Na obali i zaleđu posluju i manji pogoni za preradu ribe, poput tvrtke Canicula na području Muća koja je lani imala 2,9 milijuna eura i 220.000 eura dobiti. Zapošljavaju 40-ak ljudi, a prosječna je plaća tek oko 630 eura. Prerada ribe, pogotovo sardine, radnointenzivna je djelatnost koja iziskuje dosta radne snage koja je u pravilu slabije plaćena. Zato je u posljednje vrijeme velik problem pronaći dovoljan broj ljudi za takav posao, pa sve češće rade stranci - piše portal Danica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo