Play ponuda

GODIŠNJA ANALIZA / Nezaposlenost pada, broj radnih mjesta raste - ali ...

shimmer fallback

Potkraj veljače nezaposlena je bila 329.751 osoba, što je 0,2 posto više nego potkraj siječnja te 14,2 posto manje nego u veljači 2014.

26.3.2015.
12:23
Play ponuda

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u veljači je broj nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini zabilježio blagi rast dok je na godišnjoj razini zabilježen pad. Naime, ukupan broj nezaposlenih u veljači iznosio je 329.751 što u odnosu na siječanj predstavlja rast od 0,2 posto dok je u odnosu na veljaču prošle godine broj nezaposlenih niži za 14,2 posto (54.625 osoba).

Pri tome je pad na godišnjoj razini posljedica godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih, ali i zamjetnog rasta broja izlazaka iz evidencije, navodi RBA.

Naime, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u veljači bilježi godišnji pad od 4,7 posto što je posljedica nižeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (-3,8 posto godišnje) te redovitog školovanja (-23 posto godišnje). S druge strane zamjetan je i niži broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza (-15,8 posto), prestanka rada poslodavca (-15,8 posto) te sporazumnog prestanka radnog odnosa (-5,1 posto).

Burzu najviše pune oni kojima je istakao ugovor o radu

Nadalje, treba spomenuti i niži broj osoba koje nisu bile u radnom odnosu a ušli su u nezaposlenost (-9 posto godišnje). Ukupan broj osoba koje su ušle u nezaposlenost iz spomenutih razloga čine 44 posto od ukupnog broja ulazaka u evidenciju nezaposlenih. S druge strane najzastupljenija kategorija koja čini 48 posto, oni kojima je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme, bilježi godišnji rast od 1,2 posto.

Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih iznosio je 23.256 i bilježi godišnji rast od čak 23,4 posto (4.409 osoba) pri čemu treba napomenuti snažan godišnji rast broja osoba koje su izašle iz evidencije radi nepridržavanja zakonskih odredbi (+264,3 posto godišnje ili 3.690 osoba). Isto tako treba spomenuti i rast zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti (+8,5 posto godišnje ili 1.166 osoba). Raste i broj osoba koje se zapošljavaju u inozemstvu tako je u prva dva mjeseca ove godine njihov broj iznosio 599 što je 71 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Više radnih mjesta

Iako ohrabruje podatak o rastu broja slobodnih radnih mjesta koji na godišnjoj razini bilježi rast od 24 posto potaknut prvenstveno rastom broja sezonskih poslova (+16,5 posto), situacija na tržištu rada i dalje ostaje nepovoljna. Naime, približavanjem turističke predsezone rasti će broj zaposlenih uslijed sezonskog zapošljavanja međutim tržište rada i dalje ostaje slabo. Uz očekivanu stagnaciju gospodarstva i izostanak oporavka realnog sektora nije moguće niti očekivati pozitivne pomake na tržištu rada koji bi dugoročno rješavali problem nezaposlenosti (ukupno 47 posto svih nezaposlenih nije u radnom odnosu dulje od godinu dana).

Play ponuda
Play ponuda