Play ponuda

BANKOMAT, ZID PLAČA / Pogledajte plaće u Europi: Koliko jadno živimo najbolje otkriva pogled u susjedstvo

Image
Foto: Shutterstock

Iako nominalno sjeda više kuna, plaće su realno niže za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu , a koliko su male najbolje pokazuju podaci Eurostata i usporedba s drugim zemljama

8.8.2022.
15:23
Shutterstock
Play ponuda

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 2022. godine 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu. U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Pogled u okruženje

shimmer fallback
shimmer fallback

 A koliko su te brojke poražavajuće najtužnije ilustriraju podaci Eurostata.  Infografika prikazuje podatke Eurostata za 2021. o prosječnoj neto plaći u zemljama Europe. Hrvatska se nalazi na samom dnu, a od nje manju plaću imaju samo Turska, Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Sa Švicarskom je možda nepotrebno se uopće uspoređivati, ali već i naši susjedi imaju ozbiljno veću plaću i svaki mjesec zarađuju više od 350 eura više. Austrijanci pak imaju tri puta veću plaću.

Play ponuda
Play ponuda