Play ponuda

'U slučaju da Slovenija ne isplati štednju snosit će sankcije'

shimmer fallback
6.11.2012.
13:35
Play ponuda

Europski sud za ljudska prava u utorak je presudio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke te je naredio da u roku šest mjeseci od donošenja presude omogući štedišama, koji su novac imali izvan Slovenije, isplatu stare devizne štednje.

Presuda je to koja je zasigurno oraspoložila brojne štediše Ljubljanske banke u Lijepoj našoj koji već godinama pokušavaju doći do svog novca. No, iako je navedeno da to treba biti učinjeno "pod istim uvjetima kako je to omogućeno onima koji su imali staru deviznu štednju u podružnicama slovenskih banaka u Sloveniji", član Stručnog tima Danas.hr-a i bivši slovenski veleposlanik dr. Ivica Maštruko tvrdi da to nužno ne znači da će baš sve štediše u šest mjeseci dobiti sav svoj novac.

Pitanje povrata duga hrvatskih tvrtki

"Slovenija može donijeti odluku da se malim štedišama u roku šest mjeseci isplati njihova štednja, primjerice onima koji u Ljubljanskoj banci imaju oko tisuću eura, a da se drugima štednja isplati obročno u idućih nekoliko godina. No, u svakom slučaju presuda ide u korist štediša", kazao nam je I. Maštruko ističući kako će Slovenija ukoliko ne ispoštuje odluku Europskog suda snositi određene sankcije.

No, naš stručnjak podsjeća da Slovenci dosad ni nisu osporavali povrat novca štedišama, nego da su ga vezali uz kredite koje je Ljubljanska banka plasirala tvrtkama iz Hrvatske i koji u međuvremenu nisu vraćeni. Slovenci su, naime, tražili povrat tih dugova.

"Vjerujem da će presuda Suda utjecati na brzinu rješavanja kompletnog pitanja Ljubljanske banke između dvije zemlje. Naime, nedavno su dva financijska stručnjaka vladama Hrvatske i Slovenije uputila prijedloge za rješenje tog problema. Vjerujem da će se na temelju toga pronaći rješenje, vjerojatno u kompromisnom obliku", kazao je dr. Ivica Maštruko navodeći kako rasplet priče, koja je za sobom povukla i pitanje slovenske ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora EU, očekuje do kraja godine.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Play ponuda
Play ponuda