Plaćamo jednu od najviših naknada u Europi, ali to bi se moglo promijeniti

Europska komisija želi smanjiti naknade za plaćanje karticama za čak 80 posto. Trebalo bi to pomoći trgovcima, koji bi u konačnici mogli i spustiti cijene u trgovinama.

5.11.2014.
10:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kad plaćate karticom, u nekoj od hrvatskih trgovina, vi ustvari plaćate jednu od najviših naknada u cijeloj Europskoj uniji. Prijedlog Europske komisije je da se ta naknada smanjih za nekakvih 80 posto, pa bi s dosadašnjih 1-1,5 %, trebala pasti na 0,2-0,3 vrijednosti transakcije.

U cijenu svakog proizvoda već je uključena naknada za plaćanje kreditnim karticama. To je iznos koji trgovac plaća banci, pa to automatski i mi osjetimo na cijeni proizvoda, pišeDnevnik.hr.

Cijene će pasti?

Te naknade, kažu u Društvu Potrošač, trebale bi pasti na nulu, odnosno, ukinuti se. Moguće je i pojeftinjenje proizvoda.

''Definitivno pozdravljamo ako će se desiti takva situacija da dođe do pojeftinjenja, što bi i nama potrošačima bila velika stvar, a sama zdrava matematika nam nalaže veselje, vidjet ćemo u narednom vremenu'', kaže Igor Vujović iz Potrošača.

Bankari se boje

S druge strane, bankari se boje gubitaka.

''Očigledno da je potrošački lobi, koji je vrlo jak, došao do određenih rezultata. Ukoliko se prihvati ovo drastično smanjenje poslovat će se otežano, sigurno da će to imati posljedice i na samu sigurnost kartičnog poslovanja'', kaže Zdravko Anđel iz Hrvatske udruge bankara.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali