Play ponuda

ČUDITE SE ZAŠTO UČITELJI ŠTRAJKAJU? / Pa pogledajte samo kolike plaće imaju u susjednoj Sloveniji! Bit će vam sve jasno...

Image
Foto: Pixsell

Hrvatski učitelji i odgojitelji zarađuju 40-ak posto manje nego njihovi slovenski kolege,

11.10.2019.
14:52
Pixsell
Play ponuda

Unatoč njihovu visokom obrazovanju, plaće nastavnika u brojnim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, u pravilu ne prate stupanj obrazovanja učitelja i profesora, otkrilo je međunarodno istraživanje koje je proveo Paylab, kojeg je dio i servis MojaPlaća.

Ovi podaci posebno su zanimljivi u kontekstu aktualnog štrajka domaćih prosvjetnih djelatnika, koji je uslijedio nakon što je Vlada RH odbila zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća u sustavu obrazovanja od 6%.

Najviše zarađuju profesori na fakultetima

Prema strukturi obrazovnog sustava, najviše plaće imaju profesori na fakultetima i sveučilištima, a najniže djelatnici u predškolskom odgoju.

Konkretnije, prosječna plaća sveučilišnog profesora u Hrvatskoj iznosi 1240 eura, što je zarada slična onoj liječnika. Nastavnici u srednjim školama mjesečno uprihode 799 eura, osnovnoškolski učitelji 802 eura, dok odgojitelji u predškolskim ustanovama iz mjeseca u mjesec na račun primaju iznos od 730 eura.

Među promatranim zemljama, najviše plaće u prosvjeti imaju Finci. Na sjeveru Europe profesori na fakultetima imaju prosječne plaće od 2764 eura (+123% u odnosu na Hrvatsku), srednjoškolski profesori 2705 eura (+239%), učitelji u osnovnoj školi 2300 eura (+189%) dok odgojitelji mjesečno zarade 1934 eura (+165%).

Hrvatski prosvjetni djelatnici potplaćeni su i u odnosu na kolege iz Slovenije. Pa tako, sveučilišni profesori u Sloveniji mjesečno uprihode 1653 eura (+33%), profesori u srednjim školama 1135 eura (+42), osnovnoškolski učitelji 1153 eura (+44%) i odgojitelji 1019 eura (+40).

shimmer fallback
shimmer fallback

Agenti korisničke podrške zarađuju više od učitelja u osnovnim školama

Analizom trendova na tržištu rada, Paylab dolazi do zaključka da će potražnja za prosvjetnim djelatnicima i u budućnosti ostati stabilna, ali pritom upozorava da se ljudi zbog niskih plaća sve teže odlučuju za ova zanimanja.

Stvari postaju jasnije ako primanja učitelja u osnovnim školama usporedimo s prosječnom plaćom djelatnika korisničke podrške, zanimanjem za koje nije potrebno visoko obrazovanje.

Istraživanje je pokazalo da učitelji razredne nastave u Bugarskoj u prosjeku imaju 41 posto manje plaće od agenata korisničke podrške. U Mađarskoj je ta razlika nešto manja, i iznosi 16 posto u korist djelatnika korisničke podrške, dok su plaće učitelja u Srbiji osam posto niže od mjesečnih primanja agenata korisničke podrške.

Za razliku od većine zemalja obuhvaćenih istraživanjem, osnovnoškolski učitelji u Hrvatskoj zarađuju 33% više od agenta u korisničkoj podršci, baš kao i u Rumunjskoj, Finskoj i Češkoj.

Play ponuda
Play ponuda