'Nasanjkao' supermarket za čak 63.000 kuna!

25.9.2012.
11:29
VOYO logo

Riječ je o supermarketu Asda u Velikoj Britaniji, koji je kupcima ponudio spomenutu pogodnost povrata razlike (u bonovima) ukoliko kod konkurencije pronađu neki proizvod povoljnije nego u Asdi. To je iskoristio jedan 34-godišnjak iz Hampshirea, koji je u četiri tjedna preko tog sistema u Asdi kupio robe u vrijednosti od 63.000 kuna!

A kako mu je to uspjelo? Pa, kako piše Daily Mail, računalni sustav preko kojeg je Asda kupcima omogućila da prijave jeftinije cijene u drugim trgovinama grubo je podcijenio cijene svoje konkurencije. Naprimjer, mnogi supermarketi bitno snižavaju cijenu za dio proizvoda kojima istječe rok trajanja, što je Asdin računalni softver računao kao pravu cijenu proizvoda. Tako bi spretni kupci mogli otići kod konkurencije, napuniti košaricu, podnijeti račun Asdi i dobiti povrat od gotovo 40 funti u bonovima (gornja granica iznosa bona).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljivali se s više adresa i kompjutora

Kupci su trebali biti ograničeni na najviše deset bonova u ukupnoj vrijednosti od 100 funti mjesečno, no zaobišli su sustav prijavljujući račune s drugih kompjutora i mail adresa.

"Zarađivao sam od pet do 600 funti dnevno", kazao je 34-godišnji kupac koji je želio ostati anoniman. Kazao je da bi znao kupiti desert od riže ili žitarice koji bi bili sniženi, i to u vrijednosti do 40 funti, a zatim bi preko Asde dobio kupon za 37 funti, što bi značilo da je na kupljeno praktički potrošio 3 funte. Dio svojih zaliha spretni je kupac preprodao, ali je kazao da je većinom stvorio zalihe za čitavu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Asda pozvala revizora

Nakon što je otkrivena ova greška, Asda je stavila gornju granicu na vrijednost bona na 15 funti. Također, unajmili su stručnjake da poprave sustav kako ne bi bilježio popuste na komade artikala kojima istječe rok trajanja, a koju trgovci uvijek prodaju po sniženoj cijeni.

"Da bi se osigurala usklađenost s našim strogim pravilima, imenovali smo neovisnog revizora za praćenje cijena prikazanih na našoj web stranici, uz ovlasti za uklanjanje sadržaja ako otkrije nekakve cjenovne pogreške", kazao je glasnogovornik Asde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo