BOŽIĆNI DAR S NEOPOREZIVIM ISPLATAMA NOSI ZAMKE: / Otkrivene rupe u Vladinom planu; 'Za radnike bi bilo bolje da su napravili ovo'

Neki porezni stručnjaci u novom potezu Vlade već razaznaju potencijalne rupe te smatraju da bi taj ustupak bio smisleniji da je usmjeren na povećanje osobnog odbitka kod oporezivanja dohodaka.

12.11.2018.
9:03
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada je nakon nekoliko mjeseci uslišila molbe poslodavaca koji su od srpnja u javnosti govorili da im omoguće isplatu 13., 14. i 15. plaće u neto iznosu bez dodatnih poreza, pa je tako na njenoj posljednjoj sjednici ministar financija Zdravko Marić najvio da se 1. prosinca mijenja Uredba u kojoj se neoporezivi dio nagrada zaposlenima povećava s 2500 na 7500 kuna.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca pozdravili su mjere Vlade, no tek će se, s obzirom na dosadašnja iskustva, vidjeti koliko će od njih doista isplatiti primjerice božićnice uopće, a kamoli ih povećati na novoodobreni dio.

Naime, iako je ministar svojom odlukom to kao mogućnost poslodavcima dao već za ovu godinu tek neki su najavili kako će isplatiti 13. plaću dok je dio poslodavaca kazao da će to tek ugraditi u proračun za 2019. godinu, a dio je pod pitanjem (ne)priuštivosti.

Novi kanal za manipulacije

No, neki porezni stručnjaci u novom potezu Vlade već razaznaju potencijalne rupe te smatraju da bi taj ustupak bio smisleniji da je usmjeren na povećanje osobnog odbitka kod oporezivanja dohodaka. Možda ne baš s 3800 na 5000 kuna, koliko se zagovaralo u javnoj raspravi, ali na 4000 se, kažu, moglo.

Onako kako je definirano povećanje neoporezivih isplata zaposlenima, dodaju, možemo očekivati da poduzetnici zbog kojih je Vlada išla na povećanje minimalnog koeficijenta za doprinose u tome prepoznaju novi kanal za manipulacije.

A sve to u uvjetima izostanka reforme sustava zdravstva, zbog čega se povećavaju zdravstveni doprinosi, piše Poslovni dnevnik

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali