BEZ LIJEPIH RIJEČI ZA HNB / Konverzijom kredita u švicarcima bavi se i Europski sud; Aleksić: 'Stvar je pokrenuta'

Aleksić je oštro prozvao i guvernera HNB-a, koji bi 'trebao biti na otpuženičkoj klupi zbog nečinjenja'

21.10.2021.
18:49
PIXSELL, Goran Stanzl
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Goran Aleksić iz Udruge Franak gostujući na N1 otkrio je da je Europski sud pokrenuo predmet u kojem će se odlučiti o konvertiranim kreditima.

"Nekonvertirani krediti bez dvojbe dobijaju presudu u svoju korist. Nije riješeno pitanje ništetnosti ugovora, to treba riješiti Vrhovni sud. Što se tiče konvertiranih kredita, ovo je ekskluziva, na sudu EU-a se vodi postupak.

Tu se postavlja pitanje imaju li pravo ti ljudi na obeštećenje unatoč konverziji. Određeno je sudačko vijeće, nezavisni odvjetnik koji će utvrđivati mišljenja o predmetu, dakle stvar je pokrenuta i nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci to biti riješeno.”, rekao je Aleksić.

Afera s leasing kućama

Komentirao je i afereu s leasing kućama, koje su, prema nalazu Hanfe nezakonito mijenjale kamate. Na pitanje smatra li da su banke spremne izaći u susret građanima, Goran Aleksić je rekao:

“Ne mogu vjerovati što regulatori pričaju, kako muljaju. Pogotovo kad guverner Vujčić kaže da ih treba sankcionirati. Guverner zna da su banke ugovarale upravo takve kamate u svim kreditima. Ovo što rade leasing kuće, oni su samo šegrti, mentori su uveli takav način poslovanja u RH i Vujčić dobro zna da mentori, koji su pod njegovom ingerencijom, rade i danas tako ako nisu potpisani aneksi ugovori. Svi ugovori potpisani prije 2013. sadrže nezakonite kamatne stope.”

Komentirajući odgovor o promjenjivoj kamatnoj stopi i ulozi HNB-a, Aleksić je objasnio:

'Upozoravali smo regulatora, a oni nisu ništa napravili'

“Informacija potrošačima stajala je na stranicama HNB-a do 2014. kad je došla pravomoćna kolektivna presuda što se tiče kamata. HNB objašnjava da je normalno da banke mijenjaju kamate svojim odlukama, dok je u presudi utvrđeno da je takva odluka ništetna.

Regulatora smo upozoravali da je to suprotno zakonu. Regulator je trebao nakon presude učiniti nešto i natjerati banke da isplate novac koji duguju. Vujčić pred kamerama priča da treba sankcionirati, spriječiti, a ne čini ništa. Vujčić i njegova klika zaslužili su mjesto na optuženičkoj klupi zbog nečinjenja.”

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali