Play ponuda

BEZ LIJEPIH RIJEČI ZA HNB / Konverzijom kredita u švicarcima bavi se i Europski sud; Aleksić: 'Stvar je pokrenuta'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Aleksić je oštro prozvao i guvernera HNB-a, koji bi 'trebao biti na otpuženičkoj klupi zbog nečinjenja'

21.10.2021.
18:49
PIXSELL, Goran Stanzl
Play ponuda

Goran Aleksić iz Udruge Franak gostujući na N1 otkrio je da je Europski sud pokrenuo predmet u kojem će se odlučiti o konvertiranim kreditima.

"Nekonvertirani krediti bez dvojbe dobijaju presudu u svoju korist. Nije riješeno pitanje ništetnosti ugovora, to treba riješiti Vrhovni sud. Što se tiče konvertiranih kredita, ovo je ekskluziva, na sudu EU-a se vodi postupak.

Tu se postavlja pitanje imaju li pravo ti ljudi na obeštećenje unatoč konverziji. Određeno je sudačko vijeće, nezavisni odvjetnik koji će utvrđivati mišljenja o predmetu, dakle stvar je pokrenuta i nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci to biti riješeno.”, rekao je Aleksić.

Afera s leasing kućama

Komentirao je i afereu s leasing kućama, koje su, prema nalazu Hanfe nezakonito mijenjale kamate. Na pitanje smatra li da su banke spremne izaći u susret građanima, Goran Aleksić je rekao:

“Ne mogu vjerovati što regulatori pričaju, kako muljaju. Pogotovo kad guverner Vujčić kaže da ih treba sankcionirati. Guverner zna da su banke ugovarale upravo takve kamate u svim kreditima. Ovo što rade leasing kuće, oni su samo šegrti, mentori su uveli takav način poslovanja u RH i Vujčić dobro zna da mentori, koji su pod njegovom ingerencijom, rade i danas tako ako nisu potpisani aneksi ugovori. Svi ugovori potpisani prije 2013. sadrže nezakonite kamatne stope.”

Komentirajući odgovor o promjenjivoj kamatnoj stopi i ulozi HNB-a, Aleksić je objasnio:

'Upozoravali smo regulatora, a oni nisu ništa napravili'

“Informacija potrošačima stajala je na stranicama HNB-a do 2014. kad je došla pravomoćna kolektivna presuda što se tiče kamata. HNB objašnjava da je normalno da banke mijenjaju kamate svojim odlukama, dok je u presudi utvrđeno da je takva odluka ništetna.

Regulatora smo upozoravali da je to suprotno zakonu. Regulator je trebao nakon presude učiniti nešto i natjerati banke da isplate novac koji duguju. Vujčić pred kamerama priča da treba sankcionirati, spriječiti, a ne čini ništa. Vujčić i njegova klika zaslužili su mjesto na optuženičkoj klupi zbog nečinjenja.”

Play ponuda
Play ponuda