2010. donosi prilike za ulaganja

Cijene dionica na ZSE su vrlo niske, a rast investicijski fondovi očekuju u drugoj polovici iduće godine, čulo se na predstavljanju publikacije Investicijski fondovi.

21.12.2009.
17:35
VOYO logo

Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi vrlo su niske, što je prilika za ulaganja u sve one tvrtke koje nisu prezadužene, izjavio je predsjednik Uprave OTP Investa, Darko Brborović na predstavljanju posebnog izdanja Investicijski fondovi tvrtke To One i mjesečnika Banka. I Brborović i drugi predstavnici investicijskih fondova su kazali kako očekuju da će se situacija na burzi početi popravljati iduće godine, posebno u njezinom drugom dijelu.

Najinteresantniji za ulaganja sada su novčani fondovi, no njihovi će se prinosi smanjiti što će potaknuti ulaganja u rizičnije fondove, rekao je Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Investa. Po njegovom će mišljenju 2010. godina biti vrlo izazovna, a hrvatski će fondovi, rekao je, dosta investirati u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš je istaknuo da je od svih zemalja u kojima djeluje Erste grupa, tržište u Hrvatskoj zabilježilo najveći pad – Crobex je izgubio čak 70 posto, pa je i imovina fondova pala s 31 milijarde kuna na svega sedam milijardi.

Ova je godina bila daleko bolja za otvorene investicijske fondove od prošle, čulo se od okupljenih predstavnika fondova. "Ova godina bila je puno lakša nego 2008. u kojoj je količina odljeva bila tolika da ju je bilo vrlo teško 'pokrpati", kazao je tako predsjednik Uprave PBZ Investa, Marko Orešković. Tržište se počelo u trećem kvartalu oporavljati, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom je, naime, neto imovina otvorenih investicijskih fondova iznosila 10,8 milijardi kuna, odnosno čak 1,9 milijardi više nego na početku godine.

Istaknuto je i kako nedostaje 'nove robe' na burzi. Orešković iz PBZ Investa kaže kako bi se našlo novca za izlaske novih kompanija na burzu. „kompanije koje nisu na burzi trebale bi iskoristiti priliku“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u svijetu i u Hrvatskoj će doći do diferencijacije, odnosno više neće rasti cijeli sektori već će rasti pojedinačne kompanije koje posluju transparentno. „Indeksi burzi neće toliko rasti“, istaknuo je Glavaš iz Erste Investa, „ali će pojedine kompanije biti prilika za zaradu“. Isto tako, međutim, neke će i jako padati, složili su se šefovi fondova, koji su istaknuli da građevinarski sektor više nikad neće bilježiti nekadašnje stope rasta.

„Izazov će biti pronaći pobjednike“, kazao je Brborović iz OTP Investa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo