10 najbolje prodavanih proizvoda svih vremena

Napraviti proizvod koji je dobar i uspjesno se prodaje je san svakog poduzetnika.

11.5.2014.
9:37

Na popisu 10 najprodavanijih proizvoda svih vremena koji prenosimo s 247wallst.coma, nasli su se i neki za koje mozda niste mislili da su se toliko dobro prodavali, no sa svima njima ste se sigurno susreli, a mnoge vjerojatno i koristite (nadamo se ne i lijek protiv povisenog kolesterola).

Sony Playstation

Kada je Sony 1995. godine pustio u prodaju prvi Playstation, njegov je 32-bitni procesor bio najmocniji na trzistu konzola. Medutim, koristenje CD-a bilo je revolucija koja je promijenila sve, jer je CD, za razliku od kartridza, omogucavao pohranu velike kolicine podataka. PS1 je prodan u 70 milijuna primjeraka, PS3 u 80, a najnovija "cetvorka mogla bi nadmasiti i taj rekord - cak ih je sedam milijuna prodano od pustanja u prodaju u travnju. Sony je ukupno prodao 344 milijuna Playstationa.

Lipitor

Pfizerov lijek protiv loseg kolesterola prodavan je u fantasticnim kolicinama i vodi se kao najuspjesnije prodavani lijek na svijetu. Pfizer je na njemu prije nego mu je istekao patent i dobit se smanjila, zaradio ukupno vise od 140 milijardi dolara.

Toyota Corolla

Iako je na nasim prostorima VW Golf neosporni kralj, Toyota Corolla je globalno najprodavaniji osobni automobil. Od 1966. godine kada je iz tvornice u Japanu izasla prva inacica tog superuspjesnog modela, prodan je u 40,7 milijuna primjeraka.

Star Wars

Star Wars saga zaradila je zasad 4,6 milijardi dolara, kada se u obzir uzme inflacija. Od prvog nastavka, Epizode IV, u kinima je vise zaradio samo "Zameo ih vjetar", no originalna je trilogija zaradila puno, puno vise - 2,4 milijarde, kada se uzme u obzir inflacija. Prvi od novih nastavaka, koji se rade pod okriljem Disneya, stici ce u kina 2015. godine.

iPad

Appleov iPad je prvi od dva Appleova proizvoda na ovoj listi. Apple je jos uvijek najbolje prodavani tablet, iako je izgubio velik dio trzista koje je zapravo stvorio 2010. godine kada se pojavio. Od tada je Apple prodao vise od 211 milijuna iPada.

iPhone

Kada se 2007. godine pojavio iPhone, pomeo je konkurenciju na trzistu pametnih telefona. Promijenio je sve, a do danas je iPhone (uz iznimku kratkog perioda 2012. godine) ostao najprodavaniji pametni telefon. Apple je prodao nevjerojatnih 516 milijuna primjeraka razlicitih inacica.

Super Mario

Arkadna igrica koja je izasla 1981. godine (Donkey Kong), prosirila se u fransizu Mario Bros. koja je postala vjerojatno najpopularnija igrica svih vremena. Talijanski vodoinstalateri pojavili su se u ukupno 115 verzija igre. Nintendo tvrdi da je od 2011. godine prodao 262 milijuna primjeraka igrica pod imenom Super Mario.

Thriller Michaela Jacksona

Album "Thriller" Michaela Jacksona je sa 70 milijuna prodanih primjeraka najprodavaniji album svih vremena. No, taj je album ujedno i lansirao Jacksona do titule "kralja popa", te je oznacio pocetak "MTV generacije". Da ne spominjemo da su svi poceli pokusavati izvoditi "moonwalk".

Harry Potter

Knjige o mladome britanskom carobnjaku prevedene su na 73 svjetska jezika te su prodane u nevjerojatnih 450 milijuna primjeraka. Autorica, J.K. Rowling, postala je tako najbolje placena spisateljica na svijetu. Filmovi napravljeni po knjigama ukupno su zaradili 7,7 milijardi dolara...

Rubikova kocka

Rubikova kocka je najprodavanija igracka svih vremena. Od 1980. godine prodano ih je 350 milijuna. Zanimljivo je, ako niste znali, da je njezin tvorac, madarski profesor arhitekture Erno Rubik, uopce nije zamislio kao igracku. Smislio ju je 1974. godine kao pomagalo da svojim studentima predaje trodimenzionalnu geometriju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali